Jobbik: Nagyobb támogatást az otthoni szakápolásnak

Ózd – Vasárnap emlékeztek meg Ózdon a Hospice Ellátás Világnapjáról. A rendezvényen részt vett Ózd polgármestere, Janiczak Dávid és Szegedi Judit megyei önkormányzati képviselő, egészségügyi szakpolitikus.

Hazánkban a vezető halálokok között szerepelnek a rosszindulatú daganatos betegség. Ezen betegégben elhunytak száma évről évre emelkedik. A betegek ápolása, gondozása nagy kihívást jelent az egészségügyi ellátórendszer és a család számára egyaránt. Ezt a jelentős feladatot hivatott ellátni a hospice szolgálat. Az otthoni szakápolási szolgálatok vállalták, hogy ellátják otthonukban a gyógyíthatatlan betegeket, így a kórház kinyújtott karjaként a betegeket családi környezetükben ápolják, gondozzák és támogatják.

A hospice otthoni szakellátás alulfinanszírozottsága mellet, alacsony az ellátási napok száma. Sok esetben nem jut el a hospice szakápoló a beteghez, mert nincs rá OEP finanszírozás. Ahhoz, hogy az ellátás minden rászoruló beteg számára hozzáférhetővé váljon, elengedhetetlen az ellátási napok számának emelése, az otthoni szakápolás finanszírozásának rendezése. A Jobbik sürgeti az otthoni szakápolás, ezen belül is az otthoni hospice ápolás támogatását.

– Szegedi Judit, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője –
hirdetés


hirdet�s