Jobbik: legyen egyenrangú az állami és az egyházi házasságkötés

Ismerje el hivatalosan is az egyházi esküvőn történő házasságkötést az állam – erről szóló törvényjavaslatot nyújt be a jövő héten a parlament jelenleg egyetlen házaspárja, amelynek mindkét tagja képviselő. A jobbikos Dúró Dóra és Novák Előd szavai szerint nem előnyöket szeretnének az egyházi esküvőt választóknak, csupán egyenrangúvá szeretnék tenni az önkormányzatoknál kötött állami esküvővel, egyszerűsítve ezzel a házasulandó párok helyzetét.

Dúró Dóra a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a javaslat célja, hogy könnyebb helyzetbe kerüljenek azok a párok, akik házasságot akarnak kötni. A törvényjavaslat nem adna az egyházi esküvőt választóknak többletjogokat, viszont így nem kellene a pároknak két ceremóniát is tartaniuk, az állami és az egyházi esküvő egyenrangú lenne. Mint mondta, ez nem sértené az állam és az egyház szétválasztásának elvét, hiszen vannak például egyházi fenntartású iskolák is és az azok által kiadott bizonyítványok nem csak egyházi kereteken belül, hanem mindenhol érvényesek. Az állami és a templomi esküvő egyenrangúságára egyébként más európai országokban is van példa – tette hozzá Dúró Dóra. A már elkészített törvényjavaslatot a jövő héten nyújtják be a parlamentnek.

Novák Előd a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az alkotmány-előkészítő bizottság tagjaként a Jobbik fontosnak tartja, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök javaslatával szemben ne csak az alkotmány preambulumában szerepeljen a kereszténység eszmeisége, hanem az hassa át a tartalmi részeket is. A Jobbik – például a karácsonyi keresztállításokkal – korábban is arra törekedett, hogy a kereszt, mint a kereszténység szimbóluma ne legyen bezárva a templomokba, hanem legyen a mindennapok része. Novák Előd szerint ugyanis az állam és egyház szétválasztásában “mostanában a társadalom átesett a ló túloldalára.”

Novák Előd hozzátette: eddig minden parlamenti ciklusban volt házaspár tagja a parlamentnek, előfordult, hogy egyszerre őt, jelenleg azonban csak ő és felesége, Dúró Dóra képviselő az országgyűlés házaspár tagja. Ezért is gondolták úgy, hogy az egyházi házasságkötés elfogadásával kapcsolatos törvényjavaslatot ők nyújtják be a parlament elé.

A jelenlegi szabály egyébként az, hogy ha valaki templomi esküvőt is akar tartani, amellett részt kell vennie az önkormányzatnál is a házasságkötési szertartáson, mert csak azt ismeri el hivatalosan az állam.