Jobbik: három javaslattal álltak elő

Jobbik: három javaslattal álltak elő
Jobbik: három javaslattal álltak elő - © Fotó: Marosréti Ervin
Ózd – Az ápolók, nővérek jelenlegi anyagi helyzetet tarthatatlan – hangzott el a Jobbik Ózdon megtartott sajtótájékoztatóján.

Az ápolók helyzetének rendezése érdekében a Jobbik benyújtotta határozati javaslatát az Országgyűlés felé – mondta el ózdi sajtótájékoztatóján dr. Lukács László György, országgyűlési képviselő. – Olyan megoldásokat kerestek, ami segít a jelenlegi helyzet orvoslásában, és a költségvetésnek sem jelent komoly terhet. A Jobbik szeretné a jövőben visszaállítani az Országos Főápoló Intézményét, mégpedig azért, hogy a szakma és a döntéshozók között folyamatos párbeszéd alakulhasson ki. Az ellenzéki párt szerint az ágazat külön minisztériumot érdemel, hiszen az egyik, ha nem a legfontosabb területről van szó.

Az eseményen Szegedi Judit, a párt Egészségügyi Kabinetének alelnöke hozzátette: a korábban jól működött egészségügyi szakképzés visszaállítása legalább ilyen fontos, hiszen jelenleg is 15-20 ezer ápoló, nővér hiányzik a rendszerből. Ki kell alakítani egy ösztöndíjrendszert, hiszen a mostani jövedelemállapot tarthatatlan. A szakdolgozók ugyanis átlagosan a minimálbér fölött 10 százalékkal keresnek, ezért kénytelenek máshol túlmunkát vállalni a biztos megélhetésük érdekében.

Ózdon is érezhető

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere a tájékoztatón elmondta: a városban is érezhető az ápolók méltánytalan helyzete, ami a település és a vonzáskörzet valamennyi lakosát érinti. A május 12-re tervezett fővárosi demonstráción az Almási Balogh Pál Kórház dolgozói is részt vesznek, ő pedig polgármesterként a támogatásáról biztosította őket. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az önkormányzat erejéhez mérten igyekszik segíteni az egészségügyi intézményt. Rövidesen megérkezik az a két darab ultrahang „fejegység”, amit a város saját költségvetéséből vásárol, hogy a vizsgálatokat nagyobb biztonsággal és a jövőben minden esetben helyben tudják elvégezni a kórházban.

ÉM-ME