Friss hírek

2009.05.12. 10:14

Nem tud fizetni dolgozóinak a Herz

<p>Nem tudta kifizetni az áprilisi béreket a budapesti székhelyű Herz Szalámigyár. A társaság pénzügyi nehézségekkel indokolja az elmaradt fizetéseket, amire már korábban is igyekezett felhívni a figyelmet. A vállalat vezetője korábban azt mondta, hogy a nehéz helyzetbe került húsipari cégeknek azonnali, átmeneti állami megsegítésére lenne szükségük, különben az egész sertés ágazat bajba kerülhet.</p>

A Herz Szalámigyár Zrt. keddi közleményéből kiderül, hogy a társaságnak hónapok óta nem sikerül megállapodnia finanszírozási kérdésekről egyedüli hitelező bankjával. A pénzügyi nehézségek miatt a cég a május elején esedékes áprilisi fizetéseket sem tudta kifizetni dolgozóinak.

A szalámigyár termékei a gazdasági válság ellenére továbbra is keresettek mind belföldön és külföldön, azonban a finanszírozás hiánya hónapok óta ellehetetleníti a termelést és a napi működést - olvasható a közleményben. A finanszírozási problémák miatt lecsökkent termelés miatt az elmúlt hónapban 130 dolgozó csoportos létszámleépítését jelentette be a vállalat a munkaügyi központ és a dolgozók felé.

A Herz vezetője múlt heti közleményében arra figyelmeztetett, hogy nehéz helyzetbe kerülhet a hazai sertés ágazat, ha nem születik rövid időn belül megoldás több neves húsipari vállalat pénzügyi problémáira. Nagy Endre akkor azt mondta: a meggyengült élelmiszeripari cégek azonnali, átmeneti állami megsegítése nemcsak az egyes vállalatok, hanem több ágazat együttes érdekét is szolgálná. A közelmúltban napvilágot látott hírek szerint a Gyulai Húskombinát és a budapesti székhelyű Herz Szalámigyár Zrt. is financiális gondokkal küzd. A két cég összesen évi 20 ezer tonna körüli sertéshúst vásárol, a szakma szerint ennek kiesése a magyar sertéspiacot is érzékenyen érintheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!