Jobbik: arcátlanok az állami cégek prémiumkiutalásai

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) – Elfogadhatatlan nevezte Z. Kárpát Dániel jobbikos parlamenti képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, hogy miközben a kormány “elképesztő megszorításokat” erőltet a társadalomra, addig a kétmilliós bérplafonnal nem törődve tízmilliós jutalmakat ad állami cégek vezetőinek.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy a Népszabadság hétfői számában azt írta: bár az állami tulajdonú cégeknél általában alkalmazkodtak a közszférában elrendelt kétmillió forintos bérplafonhoz, több vezetővel is olyan munkaszerződést kötöttek, amely szerint meghatározott feladatok végrehajtása esetén akár az alapbér 80 százalékát is kitevő prémiumot kaphatnak.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél (MNV), ahogy arról a lapot tájékoztatták, a vezérigazgatónak és helyettesének megállapított prémiuma 2011-re 10 havi, a főigazgatóké 8,85 havi, az igazgatóké pedig 5,5 havi alapbér, amelyből eddig 30 százalékot fizettek ki.

Az MNV tájékoztatása szerint a MÁV Zrt. volt első számú vezetőjének az éves személyi alapbér 56 százalékát, az MVM Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatóinak pedig az éves alapbérük 80 százalékát engedélyezték kifizetni.

A vezérigazgató fizetése mindhárom cégnél kétmillió forint. A Magyar Fejlesztési Banknál az elnök-vezérigazgató – aki szintén havi bruttó kétmillió forintot keres – és az egyik vezérigazgató-helyettes éves személyi alapbérének 80 százalékát vette fel prémiumként. A Budapesti Városüzemeltetési Központhoz tartozó cégeknél összesen 342 millió forintot fizettek ki prémium, ösztönzés és jutalom címén, ebből a 2011-es prémium-célkitűzések teljesítésére mintegy 135 milliót.

– MTI –