Jobbik: alapvetően elhibázott az oktatáspolitika

Budapest, 2015. augusztus 18., kedd (MTI) – A Jobbik elhibázottnak tartja a hazai oktatáspolitikát és értékelése szerint a felzárkóztatási programok is megbuktak.

Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján szóvá tette, hogy az idei érettségi eredmények átlaga nem éri el az elmúlt öt évét, és tavaly 60 ezren kényszerültek pótvizsgákra a közoktatásban. Ezek bizonyítékai annak, hogy a kormány tévúton jár – jelentette ki.

Az ellenzéki politikus elvesztegetett időnek nevezte és álságosnak tartotta, hogy a kormány négy év után jött rá arra, hogy a nemzeti alaptanterv tananyagmennyisége túl nagy terhet ró a pedagógusokra és a diákokra.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Dúró Dóra szerint nem volt képes csökkenteni az intézmények közötti különbségeket, s hibás volt az is, hogy kivonták az önkormányzatokat az iskolák életéből.

A jobbikos képviselő úgy ítélte meg, hogy a felzárkóztatásra hivatott Híd-program nem képes betölteni a szerepét. Ezt azzal indokolta, hogy a szakképzésben átlagosan minden harmadik diák lemorzsolódik, a hátrányos helyzetűek körében ez az arány ugyanakkor 50 százalékos. A statisztikák szerint több mint 40 százalék kihullik a néhány hónapos programból is – tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy az oktatási rendszer nem tudja biztosítani a társadalmi mobilitást.

Dúró Dóra – kérdésre reagálva Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár keddi szavaira – fontos előrelépésnek minősítetette az ingyenes tankönyveket, ugyanakkor azt is mondta: a tankönyvpiac átalakítása, az állami fenntartásba vétel minőségromlást eredményezett.

– MTI –