Helyi közélet

2015.03.24. 15:13

Nézőpont: Modell

<em>Az egyik iskolaigazgató egy mondatban fogalmazta meg a lényeget: „van, aki pénzért dolgozik, és van, aki hivatásból.” Tette ezt azért, mert arról meséltem neki, hogy a legújabb felmérések szerint a pedagógusdiplomával rendelkező pályakezdők kapják szinte a legalacsonyabb fizetést</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>.

Az egyik iskolaigazgató egy mondatban fogalmazta meg a lényeget: „van, aki pénzért dolgozik, és van, aki hivatásból.” Tette ezt azért, mert arról meséltem neki, hogy a legújabb felmérések szerint a pedagógusdiplomával rendelkező pályakezdők kapják szinte a legalacsonyabb fizetést. Hegyi Erika jegyzete.A hivatás természetesen nagyon is rendben van, hisz enélkül nem lehet eredményes munkát végezni. Szegények azonban kevesen akarnak lenni, így aztán gyakran megesik, hogy az egyébként hivatásszerető pedagógust vagy szintén gyengén fizetett, jó szakembereket elcsábítják a jobban fizetett ágazatok, elcsábítja a külföld.

Nem véletlenül vezették be a pedagógus-életpályamodellt, mely biztosítja, hogy az évek előrehaladtával és a szaktudás gyarapodásával versenyképes fizetéshez jussanak a nevelők, oktatók. De mindez csak akkor történt meg, amikor már alig akart valaki tanító vagy tanár lenni. A természettudományos szakokon a vészharangot is megkongatták, mert egy-egy évben már csak 3–4 matek-, fizika- vagy kémiatanár végzett az egész országban.

Ellenintézkedésként a legnépszerűbb (és vélhetően legjobban fizetett) egyetemi szakokon viszont úgy felemelték a ponthatárt, hogy oda most már csak a legjobbak vagy a leggazdagabbak juthatnak be. (És még azok, akik vállalják, hogy felveszik a diákhitelt.)

A legszerencsésebbek azonban kétségkívül azok, akik szeretik a munkájukat, és még meg is fizetik őket érte.


A pályakezdők közül az informatikusok keresnek a legjobban, a pedagógusok a sor végén. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában