Nagyvilág

2011.09.22. 13:27

Az igazi pokol itt van a Földön

Földi pokol? A műholdfelvételek szerint még mindig haláltáborok vannak Észak-Koreában, hiába tagadja létezésüket a kormány.

Földi pokol? A műholdfelvételek szerint még mindig haláltáborok vannak Észak-Koreában, hiába tagadja létezésüket a kormány.

Egyes források szerint több mint 200 000 férfit, nőt és gyermeket tartanak fogva a táborokban, amelyek java része a hegyekben és a zártabb völgyekben van elrejtve. A „politikai bűnösöket” az utcákról és otthonaikból rángattak el. Dél-Korea vezetőket küld északi szomszédaihoz, akik Kim Jong-lll-el is találkozhatnak.

Az észak-koreai kormány hivatalosan tagadja a táborok létezését, nemrég azonban műholdfelvételek jelentek meg, amik az ellenkezőjét mutatják a politikusok állításainak. Dél-Korea egyik minisztériuma a képek alapján azzal vádolja északi szomszédját, a kétszázezres tömegnek „otthont” adó haláltáborok igenis léteznek, sőt növekedtek is tíz évvel ezelőtti állapotukhoz képest.

Egykori börtönőrök elmondása szerint, a fogvatartottak fele éhen hal, vagy teljesen legyengül, akit pedig sem az éhezés, sem Il katonái nem ölnek meg, súlyos betegségekben szenvednek, a táborokban ugyanis embertelen körülmények között tartják fogva a politikai okokból elítélteket.

"Nem volt ételünk"

A CBN-nek nyilatkozó Kang kilenc éves volt, amikor családjával az egyik táborba lettek szállítva, az ítélet szerint politikai bűnösök voltak. – Nem volt ételünk. Azt ettük, amit meg tudtunk fogni, patkányokat, kígyókat, békákat és bogarakat. Muszáj volt valahogy túlélnünk. A tábor most határozottan nagyobbnak látszik, például az őrök számára épült létesítmények korábban nem voltak ott. Csak feltételezem, hogy azért építették fel őket, mert növekedett a fogvatartottak száma, így emelni kellett az őrök létszámát is – mondja.

Kang 10 évet húzott le Yodok-ban - ami a csak "22-es" néven ismert haláltáborral együtt a leghírhetebbek az összes közül - 1992-ben sikerült megszöknie és Kínába menekülnie. Élményeiről könyvet írt, és sokan úgy tartják, ő az egyetlen, élő bizonyítéka a haláltáborok létezésének. – Amire a legélesebben emlékszem, az az, hogy mennyire könnyedén gyilkolták meg az őrök a fogvatartottakat, minden ok nélkül. Rengeteg ember kivégzésének voltam szemtanúja – emlékszik vissza.

Az Amnesty International összehasonlította a tíz évvel ezelőtti, jóval rosszabb minőségű légi felvételeket a friss műholdképekkel és megállapította, a táborok nem, hogy eltűntek volna, épp ellenkezőleg. Megvannak, sőt azóta növekedtek is. – A külvilágnak fogalma sincs arról mi zajlik ott, belülről pedig szinte senki nem kerül ki – mondta Sam Zarifi, a szervezet egyik képviselője.

- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!