boon-sportoldal

2010.08.04. 07:14

A pénz (mindig) nagy úr...

<p>Borsodnádasd - Párját ritkító eset történt a labdarúgás hátországában: a Borsodnádasd átkérte magát Heves megyei bajnokságba.</p>

Ilyenre évtizedek óta (vagy talán még soha?...) nem volt példa. A nádasdiak eddig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei II. osztályú pontvadászat Északi csoportjában szerepeltek, ősztől viszont már a Heves megyei II. osztályú küzdelemsorozat Keleti csoportjának tagjai lesznek.
– Nem sértődtünk meg, nincs bajunk senkivel, döntésünk hátterében senki ne keressen személyes okokat! – kezdte Vincze László, a BLC szakosztályvezetője. – Azért megyünk a szomszédos megyébe, mert ezzel a lépéssel jelentős összeget takarítunk meg. Nem dúskálunk az anyagiakban, nincsenek tehetős szponzoraink, ezért kénytelenek voltunk magunkon segíteni. Csak az őszi szezonban 300 kilométerrel kevesebbet kell utaznunk, ez rögtön százezer forintos megtakarítást jelent. Azon is sokat spórolunk, hogy például ligaülésre, igazolási-átigazolási ügyintézésre, vagy a kiállítottak fegyelmi tárgyalására nem a városunktól mintegy 80 kilométerre lévő Miskolcra autózunk, hanem a 28-ra található Egerbe. Végül arról, hogy sokan Hevesből járnak hozzánk, így odafelé fel-, a meccsek után pedig letesszük őket otthonaik előtt, és mint tudjuk, sok kicsi, sokra megy. Mindent összeadva, az őszi-tavaszi idényben legalább 3-400 ezerrel leszünk „beljebb”.

Korábban is próbálkoztak

Vincze László elárulta, hogy vendégjátékkal már korábban is kísérleteztek, de a hosszú évekkel ezelőtti próbálkozásuk zátonyra futott, az illetékesek ugyanis nem adták áldásukat a kilépésre. Most azonban mindenki fejet hajtott a matematika előtt. A Borsodnádasd legközelebbi ellenfele mindössze 7 kilométerre található, aztán 30 kilométeren belül nyolc csapattal mérhetik össze tudásukat – szemben az Észak-borsodi „gigászi” méretekkel.
A nádasdi ügyben megkérdeztük Balázs Andrást, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Labdarúgó Szövetség elnökét is.
– A borsodnádasdiak elvégezték számításaikat, azzal megismertettek minket – mondta a BLSZ első embere. – Olyan világot élünk, amikor tízezrek is számítanak, mert a klubok elszegényedtek, s általában csak a majd mindenhol nehéz helyzetben lévő önkormányzatokra támaszkodhatnak. Az Észak-borsodi város szinte a megyehatáron terül el, ezért csapatuk hevesi szerepeltetésével, elsősorban az utazási költségek lefaragásával, több százezer forint marad a kasszájukban. Szövetségünk igent mondott, nem tehetett mást. Attól nem félek, hogy a párját ritkító eset precedenst teremt, és az egyesületek ezután tömegesen ki- és átjelentkeznek. A földrajzi elhelyezkedés adta előny kihasználása – uram bocsá , forintosítása – kevés klub számára nyújthat mentőövet.
Balázs Andrástól megtudakoltuk azt is, hogy mi lesz akkor, ha a nádasdiak megnyerik a hevesi II. osztályú pontvadászatot? Ebben az esetben – ha úgy akarják – nevezhetnek-e a borsodi első osztályra? Az elnök kijelentette, hogy nincs átjárás, a Hevesben esetleg kivívott jog nem érvényesíthető Borsod-Abaúj-Zemplénben, így a hevesi másodikos bajnok csak a hevesi elit ligában folytathatja.

Nem volt kifogás

Jakab Gábor, a Heves Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke nem lepődött meg, amikor a borsodnádasdiak ügyében feltárcsáztuk.
– Nálunk régebben is voltak ilyen és ehhez hasonló érdeklődések, például Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, sőt, ha az emlékezetem nem csal, egyszer a bogácsiak is hasonló lépéssel próbálkoztak – közölte az egri sportvezető. – Az eljárási rend a következő: szükség van az elbocsájtó és a fogadó megye hozzájárulására. Jómagam, mielőtt döntöttünk, az elnökség elé vittem a nádasdiak kérését, sőt kikértem valamennyi érintett hevesi klub véleményét. Egyetlen ellenszavazat sem volt, s mivel nem merült fel kifogás, jó szívvel határoztunk. Egyetértek Balázs András kollégámmal: nem lesz semmilyen lavina! A két megye most példás módon együttműködött, ezt szolgálta a labdarúgás érdeke.
-KT-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!