Jobbik: a Fidesz diszkriminál és hagyományt sért

A Jobbik szerint a Fidesz diszkriminálja a pártot, mivel nem engedi, hogy a hagyományoknak megfelelően a korjegyző, vagyis a legfiatalabb képviselő olvassa elő a képviselők esküjét.

Az Országgyűlés mind a négy korjegyzője jobbikos, négyük közül is a legfiatalabb Dúró Dóra, a párt szóvivője. A Fidesz cáfolja az ellenzéki párt vádját.


Novák Előd, a Jobbik alelnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: úgy tudják, a Fidesz utasította Horváth Jánost, a Parlament korelnökét, hogy a hagyományokkal ellentétben ne adja át az eskü szövegének elmondását a jobbikos korjegyzőnek.

2006-ban, az akkori parlamenti alakuló ülésen szintén Horváth János volt a korelnök, aki akkor – a hagyományoknak megfelelően – átadta az eskü szövegének felolvasását a legfiatalabbnak. A Fidesznek 1998-ban sem volt kifogása ez ellen a hagyomány ellen, akkor Zuschlag János, mint az akkori korjegyző olvasta elő a szöveget – emlékeztetett Novák Előd, hozzátéve: úgy tudják, ezt a hagyományt készül most megváltoztatni a Fidesz.

A Fidesz cáfolja a Jobbik értesülését. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: a korelnök saját döntése, hogy átadja-e a képviselői eskü előolvasásának lehetőségét másnak, erre nincsen semmilyen előírás. Hozzátette: a párt nem adott erre vonatkozó utasítást Horváth Jánosnak.
– Független Hírügynökség –

Címkék: ,