Jobb és élhetőbb Magyarországról beszélt Gyurcsány Ferenc Miskolcon

Nem szimpla átépítésről, hanem megváltozott életminőségről lehet beszélni, ha a regionális operatív programok megvalósulnak Magyarországon – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Miskolcon, ahol az észak-magyarországi regionális fejlesztésekről tartott tájékoztatót Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel közösen.

A miniszterelnök elmondta: Magyarország az Európai Unióban az elsők között van, ahol az operatív programok közül 15-ből 13-ra már pecsét került, a maradék kettőnél pedig a következő hetekben várható döntés Brüsszelben. A térség fejlesztését szolgáló programok helyi döntéseken alapulnak, és a polgári Magyarországról, az egyéni és közösségi teljesítményről, valamint a sikerről szólnak – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki reményét fejezte ki, hogy a program lezárása után a “legjobb 4-5-6 uniós tagország között lesz Magyarország a tempót és minőséget illetően.”

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta: az országban eddig ezer, az észak-magyarországi régióban pedig száz mikro-, kis- és közepes vállalkozás nyert el támogatást. Eddig 38 pályázatot írtak ki 100 milliárd forint értékben országosan, az év végéig pedig kétszázra bővül a kiírások száma, ezer milliárd forint összértékben. Lesz pályázat a foglalkoztatás, az oktatás, a környezetvédelem és a turizmus témaköreiben. A legelsőre már van példa Észak-Magyarországon. Kedden Edelényben jelentették be, hogy 35 milliárd forint áll rendelkezésre a legnehezebb helyzetű munkanélküliek foglalkoztatására – tette hozzá a miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány fontos feladatnak tekinti a hátrányos helyzetű kistérségek, illetve a pólusvárosok – Észak-Magyarország esetében Miskolc – fejlesztését. Az utóbbira országosan 500 milliárd forintot szánnak, hogy “vidéken is legyenek európai értelemben vett gazdasági erőközpontok” – fogalmazott Bajnai Gordon.