Jobb- és baloldali tüntetés a Turul-szobornál

Két szervezet jelentett be demonstrációt csütörtök estére a XII. kerületi Turul-szoborhoz. A rendőrség mindkét szervezet – a Fiatal Baloldal utódszervezeteként ismert Societas Új Mozgalom és a Jobbik Magyarországért Mozgalom – bejelentését tudomásul vette. A 2005-ben engedély nélkül emelt emlékmű fennmaradása kapcsán folyamatosak a politikai és jogszabályi viták.

A XII. kerületi önkormányzat 2005 októberében engedély nélkül állította a Turul-szobrot a II. világháború polgári és katonai áldozatai emlékére az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán. A fennmaradási engedély kiadásához a fővárosi önkormányzat nem járult hozzá. A bontási határozatot a XII. kerületi önkormányzat megtámadta, de a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal helybenhagyta. A kerület ekkor bírósághoz fordult. A Fővárosi Bíróság idén tavasszal hozott döntést arról, hogy a közigazgatási hivatal bontási határozata törvényes.

Közben tavaly októberben a Fővárosi Közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy a polgári áldozatoknak egy másik területen új emlékművet emeljen a kerület. Ez volt a kerület kompromisszumos javaslata, így a Turul-szobor csak a II. világháború katonai áldozatainak állítana emléket. Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere az emlékmű ügyét újra a Fővárosi Közgyűlés elé vitte, de a testület szocialista-szabad demokrata többsége szerint a fővárosnak nincs lehetősége megváltoztatni a bíróság döntését.

A múlt hónapban az ügyben építéshatóságnak kijelölt I. kerület bontás helyett az új körülményekre hivatkozva megadta a fennmaradási engedélyt az emlékműnek. A döntés után a közigazgatási hivatal az I. kerületet kizárta az ügyből és a végleges döntéshozatallal a IX. kerület jegyzőjét bízta meg. Ő július közepén többször is úgy nyilatkozott, hogy akár karhatalmi erővel is elbontatja a szobrot. Közben az I. kerületi jegyző fennmaradási engedélyről szóló döntésének érvényesítésére a XII. kerület ismét bírósághoz fordult.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdai tájékoztatása szerint a szoborhoz két tüntetést is bejelentettek csütörtökre. A Jobbik Magyarországért Mozgalom csütörtökön este 18 órától 21 óráig a Böszörményi úton, a Societas Új Mozgalom pedig este fél héttől 20 óráig az Istenhegyi úton kíván demonstrálni. A rendőrség tájékoztatása szerint mindkét demonstrációt tudomásul vették, felkészültek a rendezvények biztosítására, azok zavartalanságát a megfelelő erőkkel és eszközökkel biztosítják.