Joav Blum: a magyar politikai harc áldozata lettem

Ő maga és a King’s City is a magyar politikai harcok áldozatává vált – állítja az izraeli vállalkozó saját blogjában, kedden. Mint írja, a lejárató kampányban számtalan hamis állítás és közlemény látott napvilágot, melyeket nem hagyhat szó nélkül.

Joav Blum szerint egyértelmű, hogy a King’s City és ő is, a magyarországi politika harcának áldozatává vált. Mint fogalmaz, nagyon szomorú, hogy politikai nyerészkedés tesz tönkre egy ilyen hatalmas beruházást, amely több ezer magyar állampolgár számára jelentett volna biztos megélhetést és kiemelkedő adóbevételt a magyar állam számára. A férfi azt állítja, annak ellenére folyik hajtóvadászat ellene, hogy mindent – köztük a sukorói csereszerződés megkötését is – jó szándékkal, rejtett megfontolások nélkül, és a jogszabályokat betartva tette.

Mint állítja, üzleti tevékenységét több mint huszonöt éve az etika és tisztesség legmagasabb szintű követelményeit betartva végzi. Sehol és soha nem keveredett semmilyen botrányba, amint azt hamisan állítja róla Budai Gyula elszámoltatásért felelős államtitkár.

Az izraeli vállalkozó állítása szerint az Alkotmánybírósághoz fordul, amiért a beruházás meghiúsulásában szerepet kapott, hogy nem a bejelentett és bejegyzett lakcímén lakott a sukorói telekcsere idején. Mint fogalmaz, ez a vád Magyarországon példátlan, rajta kívül még senkivel szemben nem éltek vele.

Mint azt blogjában írja: “Nem titok, hogy az utóbbi hónapokban egészségi problémákkal küszködök, de amint meggyógyulok, Magyarországra utazom, ahol személyesen fogom folytatni a küzdelmet alapvető jogaimért.”

Mint ismert, Sukoró ügyében 2009 áprilisa óta nyomoznak a tervezett beruházás megvalósításához szükséges telekcsere kapcsán. 2010. augusztus végén gyanúsították meg az ügyben Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsolt volt értékesítési igazgatót. A gyanú szerint az MNV – a Magyar Állam képviseletében – 2008. július 30-án szerződést kötött Joav Blummal, a külföldi üzletemberrel, hogy az ő albertirsai és pilisi földjeit egy sukorói állami tulajdonú területre cseréljék. A nyomozás eddigi adatai szerint a csereszerződésben a sukorói területeket több mint 734 millió forinttal alulértékelték, míg a cserébe szánt albertirsai és a pilisi ingatlanokat több mint 593,5 millió forinttal túlértékelték. Olyan szerződést írtak alá, aminek következtében a gyanú szerint az államot több mint 13 milliárd forintos veszteség érte volna.

-Független Hírügynökség-