Jó tanács: cipőt a cipőboltból

Jó tanács: cipőt a cipőboltból
© Kép: Getty Images
Miskolc – Évről évre tudatosabban vásárolunk, a fogyasztóvédelmi szabálysértés is kevesebb.


Az idei karácsonyi vásárokon végzett ellenőrzések 38 százalékánál találtak szabálysértést a fogyasztóvédelmi ellenőrök, egy évvel korábban ez az arány még 42 százalék volt – számolt be a javuló tendenciáról Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára. A hatósági ellenőrzés november végén kezdődött és karácsonyig tart. Az ellenőrzés kiterjed a játékboltokra, az elektronikai üzletekre, a fenyőfaárusokra és a piacokra is. Az eddigi leggyakoribb probléma az egységárak feltüntetésének elmaradása volt, márpedig a fogyasztók ezzel tudják összehasonlítani az egymást helyettesítő termékeket –mondta Koszorús László.

Tudatosabban

A helyettes államtitkár szerint nemcsak a kereskedők figyelnek jobban arra, hogy mit és hogyan kínálnak a boltokban, de a vevők is évről évre tudatosabbak. „Szánnak időt a vásárlásra, elolvassák termékismertetőt” – sorolta.

Arra is figyelmeztetett, hogy hol vásároljunk. „Cipőt a cipőboltból” – tanácsolta. Elmondta, vásárláskor figyeljünk oda arra, hogy egy esetleges panasz esetén vissza tudjuk-e vinni az árut. Példaként említette azt az esetet, amikor egy karácsonyi vásáron valaki olcsón vett gumipapucsot, majd a cég megszűnt, és a hibás terméket nem volt hová visszavinni.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, a boltok többsége szerencsére betartja a szabályokat, mint fogalmazott: „sokan korrekten járnak el”.

Ünnep után

Persze a fogyasztóvédelmi hatóságnak nem ér véget a munka karácsonykor, az ajándékozás utáni cserék is bőven adnak feladatot. „A két ünnep között a szavatossági jogok érvényesülését, illetve a web­áruházak elleni panaszokat fogjuk vizsgálni. Szilveszter előtt a pirotechnikai eszközöket ellenőrizzük” – kaptuk a tájékoztatást.

ÉM-NSZR