Friss hírek

2007.12.10. 07:07

Nem fogytak el az időhúzó trükkök - Magyar Nemzet

<p>A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Választási Iroda (OVI) közös állásfoglalása miatt nem adták át vasárnap a népszavazási ügyben szombaton benyújtott öt kifogást. Az LB közigazgatási kollégiumának vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy szombaton délután negyed ötkor értesültek, hogy öt kifogás érkezett a tandíjról, a kórházi napidíjról és a vizitdíjról szóló határozatok ellen. Ezért már csak vasárnap tudták volna fogadni azokat. Bauer Jánosné közlése szerint végül az OVI munkatársával, Luczai Zsuzsával abban egyeztek meg, hogy hétfőn kapják meg az iratokat. Az LB-n négy közigazgatási tanács ítélkezik ugyanis, így úgy ítélték meg, hogy ezek az elbírálásra álló háromnapos határidőn belül eldönthetik az ügyeket. A kollégiumvezető bíró a lapnak elmondta: hétfőn feltehetően elbírálják a benyújtott öt jogorvoslati kérelmet.</p>

Az Országos Választási Iroda vezetőjének rendkívüli meghallgatását kezdeményezi a Fidesz a parlament alkotmányügyi bizottságában - jelentette be még vasárnap a Fidesz. Balsai István az ellenzéki párt képviselője szerint ugyanis az OVI vezetője, Rytkó Emília törvényt sértett, amikor a Fidesz népszavazási kezdeményezésére érkezett kifogásokat a törvény előírása ellenére nem továbbította azonnal a Legfelsőbb Bíróság elé.

Rytkó Emília később közölte, ha kell, akkor ott lesz a meghallgatáson.

A tét az, hogy mikorra írható ki a Fidesz referenduma a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a felsőoktatási tandíjról. Ha a héten végére érnek az összes jogorvoslati eljárásnak, akkor az Országgyűlés még december 17-i utolsó ülésén dönthet a népszavazás kiírásáról, ami akkor 2008. elején megtartható. Ha viszont kicsúsznak az időből, akkor a kérdés átkerül a parlament tavaszi ülésszakának februári kezdetére, a referendum pedig a tavasz második felében rendezhető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!