Jó mustból jó nedű

Jó mustból jó nedű
Tarcal, a Tokaj-hegyaljai település nagy gondot fordít a hagyományok ápolására, különösen igaz ez a szőlővel és borral összefüggő tevékenységekre.

A Tokaj-hegyaljai település nagy gondot fordít a hagyományok ápolására, különösen igaz ez a szőlővel –és borral összefüggő tevékenységekre. A község helytörténetileg is szerencsés helyzetben van, hiszen országos híre volt – egyrészt – a Teréz-napi búcsúnak, amelynek helyszíneként az akár jelképként felfogható Terézia kápolna, illetve annak környéke szolgált valamikor – a helység tőszomszédságában található magaslaton. Másrészt tudott dolog, hogy Szent Teréz napjához számos borvidék (Balaton, Eger, Sopron) köti a szüret kezdését, amit ugyan Tokaj-hegyalján Simon és Juda határozott meg, ám a dátumok közelisége itt mindenképpen okot ad a szokások egy időpontban történő ünneplésére.

Mindent megjelenítenek

Október tizenötödike lesz a vígasság napja az idén, a szervezők igyekeznek mindent a nagyérdemű elé tárni, már ami a szüretre, a szőlőfeldolgozásra vonatkozik, ide értve a jó hangulatot is. A felvonuló gazdák és pincészetek feldíszített szekereken imitálják a betakarítás tevékenységeit, miközben amatőr művészeti csoportok ropják a táncot a főutcán. A szabadtéri színpadon fellépők ugyancsak a szüreti időszakra domborítják ki műsoraikat, de ide illik az e napon nyíló kiállítás is a Könyves Kálmán Művelődési Házban. A mustkóstolással egybekötött szőlődaráláson –és préselésen kipróbálhatják magukat az érdeklődők, a hangulatot kirakodóvásár, szüreti táncos est színesíti.

Serfőző László








hirdet�s