Jó munkához idő kell!

Jó munkához idő kell!
A szomszéd városban, Létavértesen már állított ki munkáiból Kerekes Sándor bagaméri fafaragó, sőt még a legutóbbi városnapon is megmutatta magát és kedvenc tárgyait.

Találkozásunkkor éppen egy számomra közönségesnek tűnő fadarabot tart, ám ennek már közel évtizedes múltja van, akkor talált rá, s eltervezte pipát farag belőle, ám most, hogy így nézegeti, lehet, hogy egy jóféle pálinkás pohár is kijönne belőle.

A legügyetlenebb diák

Gyerekként az iskola legügyetlenebbje volt – vallja magáról Kerekes Sándor, de a népművészet tárgyalkotó része mindig érdekelte, bátortalansága okán azonban csak felnőtt fejjel kezdett vésőt ragadni. A végső lökést a véletlenül kezébe kerülő Fadíszítő faragás című könyv áttanulmányozása adta. Eleinte életlen bicskával kezdte dikicselni a húsvágó deszka hátulját, s ez ma is megvan otthonában – falra akasztva. Az elmúlt húsz évben a fafaragás sok fajtáját kipróbálta a kisplasztikától a székely kapuig. Ma is minden felkérést elfogad, hiszen mind egy-egy újabb kihívás számára.

Fejfák, kapuk, dísztárgyak

A kritikákat, főleg, ha szakember mondja, elfogadja. Papírt is szerzett tudásáról, 2002-ben, a nádudvari kézműves szakiskolában Galánfi András mester szakmai felügyelete mellett. Ebben a szakmában tényleg áll, hogy a jó munkához idő kell, hiszen, ha valaki gépi előmunkálást használ a díszítő faragásnál az már nem az igazi.

A közel négyszáz műve között lelhetünk fejfákat, kopjafát, fedeles padot, hordófeneket, barokk bútor alkatrészt éppúgy, mint betlehemi jászol ”makettet”. Ötödik éve tagja a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnek, nagyobb munkáknál csapatokban dolgoznak főképpen: Molnár Jánossal, Nagy Józseffel, Tokai Imrével és Karácsony Zoltánnal. Hogy mikor lesz meg a népi iparművész címe? Nem hajt rá, maga a szakma érdekli inkább, habár van vagy tucatnyi zsűrizett tárgya.

Nem is szereti a művész titulust, hiszen mindenki művész a maga nemében. Viszont jár táborokba, itt a baráti társaság összejövetele mellett, a szakmai tapasztalatcsere is fontos, segíti, s könnyíti a színvonalasabb munkavégzést. Számára legnagyobb elismerés, ha megrendelői elégedettek, visszajárnak, netán újabb kuncsaftokat is hoznak.

M. L.