Jó móka és hasznos is: etessük a madarakat

Akt.:
A gyerekek élvezik a madáretetést
A gyerekek élvezik a madáretetést - © Fotó: Bujdos Tibor
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Megjött a hideg, itt a tél, etetéssel segíthetjük a madarakat kertünkben.


A zimankós időben sem kell a kertünkben, udvarunkban nélkülöznünk a madárfüttyöt, elég csak egy etetőt és elemózsiát kitennünk a madarak számára. A téli délutánok, hétvégék elfoglaltsága és a gyerekek nagy élménye lehet a közelünkbe csalogatott állatok megfigyelése. Érdemes azonban ezzel kapcsolatban betartani néhány alapszabályt!

Ha már elkezdtük

Az egyik legfontosabb, hogy csak akkor vágjunk bele a madáretetésbe, ha azt folytatni is tudjuk tavaszig. Ha ugyanis abbahagyjuk az élelem kihelyezését, akkor a madarak életét kockáztatjuk, mert a könnyű táplálékforrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezet. Az etetőket lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol a madarak könnyen megközelíthetően tudják használni, legyen a környékén valamilyen bokor, örökzöld vagy cserje.

Ha nyirkos, esős idő van, pár naponta takarítsuk ki az etetőtálcát. Ha virágcserép-alátéteket is használunk, akkor előtte jól mossuk át az alátéteket is, nehogy valamilyen vegyszer maradjon rajtuk. A madaraknak bátran adhatjuk eleségként a napraforgótányért, napraforgómagot, cirokmagot, fenyőmagot, kölest, muhart, diót, mogyorót, kesudiót. Fontos, hogy ne legyenek sózottak, pörköltek vagy ízesítettek. Ezek a magvak könnyen beszerezhetőek állatkereskedésekben, ha mégsem sikerülne, akkor megfelel az előre csomagolt papagájeleség vagy pintyeleség is.

Elengedhetetlen eleségforrásnak számítanak az állati zsiradékok. Ezeket is könnyen be tudjuk szerezni húsboltokban vagy hipermarketekben. Ilyen a marhafaggyú, nem sózott szalonna, teavaj vagy az összes nagyobb boltban beszerezhető cinkegolyó, melyben faggyúba ágyazott magvak is vannak. Bátran adhatunk friss sajtot, de ne legyen túl sózott. Tűzzünk ki almákat, körtéket, csipkét, kökényt az etetőkre, vagy akár a faágakra is felszúrhatjuk. A cinkék, rigók és sok más madár is szívesen csipkedi a fagyott gyümölcsöket.

Akár a földre

A rigófélék, az erdei pinty, a fenyőpinty nem, vagy csak ritkán használják az etetőket, inkább a földről csipegetik össze a kiszóródott magokat. Ezért jó, hogyha a talajon is szórunk szét magokat vagy egyéb élelemforrásokat. A rigók a földre vagy cserépalátétbe helyezett almákat, főtt tésztát, főtt zöldségeket szívesen csipkedik. Nem szabad azonban kenyér-, péksütemény-, felvágottfélékkel, ropival, kekszfélékkel, száraz kutyaeledellel, pattogatott kukoricával, étkezési fűszerezett tepertővel, paprikás, sós szalonnával, nyers rizzsel vagy tésztával, csontkukaccal etetni a madarakat.

Az etetés mellett fontos az itatás is, erre a célra tökéletesen megfelel egy virágcserép-alátét, amit előtte mossunk át. Legjobb, ha műanyag alátétet használunk, mert ezekből könnyebben kilehet szedni, ha megfagy a víz. Ha nagy fagyok vannak, keverhetünk kevés cukrot is a vízbe, ezzel gátolva a víz megfagyását.

– ÉM-HI –