Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.29. 18:57

Kitüntetések, köszöntések, finomságok a kállósemjéni falunapon

<p>Szükség van arra, hogy a hétköznapi rohanás után megálljunk egy kis pihenésre, egy kis beszélegtésre, s közben értékeljük azt is, mi mindent értünk el az elmúlt évben, években.</p>

Ezzel a gondolattal kezdte ünnepi beszdét Nagy Béla, Kállósemjén polgármestere a XIV. falunap megrendezése alkalmából. A korábbi évekhez képest az időjárás most nem volt kegyes a szervezőkhöz, ezért a kastélykert kápolnája helyett a római katolikus templom adott otthont az ünnepi misének és az önkormányzati ünnepségnek szombaton Kállósemjénben. A település vezetője a római katolikus szentmise és az új kenyér megáldását követően szólt arról is, hogy a falunap jelentős társadalmi és kulturális esemény a község életében.

Sok elszármazott látogat ilyenkor haza, mert érdeklődnek egykori szülőhelyük, lakóhelyük iránt. A község önkormányzata egykoron úgy döntött, hogy István király államalapítási ünnepét kövesse a kállósemjéni falunap. Ez szimbolikus jelentőségű is egyben, hiszen Kállósemjén majdnem egyidős a magyar állammal. Nagy Béla polgármester István király intelmei, tanításai közül azt emelte ki, hogy legyen összefogás a keresztényi hit szentségében. Mint mondta, ez nem volt könnyű az államalapítás idején, de nem könnyű ma sem. Az ünnepi szónok szerint fontos a hit, a hagyomány, a nemzeti identitás, az összefogás, hogy a magyar nemzet fennmaradjon.

Szépül a község

A község polgármestere értékelte a tavalyi falunap óta eltelt év munkáját is. A legfontosabb eredménynek azt tartotta, hogy működőképesek maradtak az intézmények. Ez nem volt egyszerű feladat, de szigorú, visszafogott gazdálkodással az önkormányzatnak sikerült ezt elérnie. Ugyanakkor a lehetőségekhez képest fejlesztések is voltak a településen. Főleg azok a beruházások valósultak meg, amelyekhez kaptak állami támogatást, illetve olyan beruházások, amelyek már nagyon fontosak voltak. Épült többek között kerékpárút, buszöböl, buszváró, járda, Törppicur Gyerekház, Péterhalmon közösségi házat alakítottak ki, s éppen az ünnepség napján avatták fel az ivóvíz minőségét javító üzemet. Új piacot alakítanak ki, a régi helyét pedig parkosítják, szép faluközpontot alakítanak majd ki.

Az ünnepi gondolatok után kitüntetéseket adott át Nagy Béla polgármester. A Kállósemjén nagyközségért kitüntető cím bronz fokozatát kapta Papp Béláné nyugdíjas óvodai dajka. A Kállósemjén nagyközségért kitüntető cím ezüst fokozatát posztumusz kapta Borsi András. A Kállósemjén nagyközségért kitüntető cím arany fokozatát Molnár Ferencné nyugdíjas pedagógus vehette át.

Új református tiszteletes

Szeptember elsejétől személycsere lesz a református egyháznál. A község vezetője megköszönte Kovácsné Somogyi Katalin eddigi tiszteletes asszony áldozatos, közösségteremtő munkáját, majd bemutatta az új tiszteletest Sipos Brigitta személyében. Az ünnepség végén köszöntötték a település legidősebb lakóit, a 96 éves Petromán Jánosnét és a 92 éves Terdik Istvánt.

Ezt követően a kastélykertben folytatódott a program. A főzőverseny résztvevői már reggel tüzet gyújtottak a bográcsok és az üstök alá, s a csepergélő esőben is vígan rotyogott a sertéspörkölt, a halászlé, a babgulyás, a pacalpörkölt. A színpadon helyi és környékbeli együttesek mutatkoztak be.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!