Jó kapcsolatok és aktív mozgás a boldog élet titka

Dr. Szondy Máté előadása közben
Dr. Szondy Máté előadása közben - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A családi élet és a pedagógia szakmai kihívásait feszegették a Varázslat konferencia előadói.


Idén harmadik alkalommal a Miskolci Tankerületi Központ szervezte meg uniós pályázati forrásból az ország valamennyi pedagógiai szakszolgálatából érkező szakember részére a Szakszolgálati Hét, Varázslat című nyitókonferenciáját a lillafüredi Palotaszállóban április 8-án.

„A projektnek, amely keretében a konferenciát rendezték, legfontosabb célja a pedagógiai szakszolgálatok és a sajátos nevelési igényű gyermekeket ellátó intézmények szakmai fejlesztésének támogatása, a családok kompetenciáinak erősítése és a társadalmi elfogadás elősegítése. A szervezők meggyőződése, hogy a pedagógiai szakszolgálati tevékenység megújításához elengedhetetlen az intézményekben dolgozó szakemberek motiválása, a legfrissebb kutatási eredmények megismertetése, a szakmai munkaközösségek együttműködése és párbeszéde” – olvasható a Miskolci Tankerületi Központ sajtóközleményében.

Pozitív pszichológia

Szerkesztőségünk tagjai a viszonylag friss boldogságkutatást ismertető dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus és családterapeuta „Mitől függ a boldogságunk? Utak és tévutak az elégedettség keresése során” című interaktív előadásába nyertek betekintést.

– A huszadik században a tragikus, nehéz, drámai történelmi események miatt a pszichológusok elsősorban a gyógyításra fókuszáltak – mondta dr. Szondy Máté. – Mindeközben az a kérdés, hogy mitől lehetnénk boldogabbak, háttérbe szorult egészen a huszadik század végéig. Ekkor a társadalomkutatók megfigyelték a nyugati társadalmakban, hogy annak ellenére, hogy az anyagi helyzet folyamatosan javult és több szabadidejük lett az embereknek, a boldogságszintjük nem nőtt. Ez alapján kezdtek el rajta gondolkodni, hogy mi az, ami ténylegesen és tartósan boldogabbá teheti az egyéneket. Ez a kérdés vezetett el az úgynevezett pozitív pszichológia megszületéséhez.

Öt terület tesz boldoggá

Később a családterapeuta kitért azokra a tényezőkre, amelyekkel saját életünket és jóllétünket megalapozhatjuk, amelyeket a százötven legboldogabb ország példája alapján gyűjtött össze a The World Hapiness Report 2019-ben. Ezek között a skandinávok vezetnek, és Magyarország a 69. helyet foglalja el. Jó közérzetünk szempontjából kiemelkedő szerepet játszanak szeretetkapcsolataink, az aktív és rendszeres testmozgás, az esztétikus élettér, leginkább természeti környezetben, a lassabb életvitel és az értelmes célok kitűzése.

ÉM-DA


Illusztráció
Miskolc - Bár megyénkben is nőtt a boldogságszint, a sereghajtók között vagyunk a hazai listán. Idén is a boldogság világnapján, vagyis március 20-án hozták nyilvánosságra a magyarországi boldogságtérképet. Ahogyan arra bizonyára önök is jól emlékeznek, a közelmúltban terjedelmes összeállításban ...

New York - Tavalyi győzelme után idén is Finnország a legboldogabb ország a világon a boldogság világnapján, szerdán közzétett felmérés szerint. Magyarország hét helyet javítva a 62. lett. A ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából a világ 156 országának boldogsági s...