„Jó Gyakorlat Város” elismerés Barcikának

Kazincbarcika – Kazincbarcikát is beválasztották az értékelők az Európai Unió integrált városfejlesztési programja, az URBACT azon települései közé, amelyek valamely területen egy már jól bevált megoldással a többi településnek mintául tudnak szolgálni.

A kétszázhetven pályázó közül európai szinten összesen kilencvenhét város nyerte el a „Jó Gyakorlat Város” elismerést, amit ünnepélyesen Tallinban, az október 3-a és 5-e között zajló URBACT Városfesztivál díjátadóján jelentenek be. A rendezvényen több mint 450 önkormányzati és városfejlesztési szakember előtt ismertetik a kiválasztott városok képviselői a náluk jól bevált gyakorlatokat.

Kazincbarcika jó gyakorlata a generációk együttműködésén alapul: az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub által a város egyik szegregált, herbolyai részén élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett foglalkozásokból bontakozott ki. A több éve zajló programban évente átlagosan 25-30 fiatal vesz részt, melynek jóvoltából fejlődött a gyermekek kommunikációs készsége, erősödött az önbizalmuk és a tanulmányi eredményeikben is javulás figyelhető meg.

Az Idővár Klub önkéntes alapú, sokoldalú tevékenységén belül fogyatékosoknak is szervez programokat, ismeretterjesztő munkát folytat a város történetével kapcsolatban, történelmi versenyeket rendez általános és középiskolás diákoknak. Három évvel ezelőtt úgynevezett érték-transzfer programot indítottak a fiatalokat érdeklő témakörökben a Szikra Alapítvánnyal együttműködve.

A kezdeményezést más európai városokban is érdemes alkalmazni, hiszen valós társadalmi problémák kezelésére alkalmas, lehetőséget ad az időseknek, hogy hasznosan, aktívan töltsék idejüket, és ezzel segítsék a fiatalokat és családjaikat.

– ÉM –