Jó az adózási morál

Szeptember 15-én lejárt a helyi adók és a gépjárműadó II. félévi részletének befizetési határideje. Nyíregyháza adóbevételeinek alakulásáról bővebben [.doc – 24KB]

Az önkormányzati gazdálkodást tekintve fontos, hogy az adózók a megjelölt határidőkre teljesítsék adófizetési kötelezettségüket, mivel Nyíregyháza Megyei Jogú Város költségvetés bevételei között az adóbevételek 14 % részarányt képviselnek – mondta el előljáróban Dr. Ráczné Dr. Kassy Erzsébet, adóiroda-vezető, majd rátért az idei adóbevételek részletezésére, melyszerint a költségvetésben tervezett 4,9 milliárd Ft adóbevételből 2005. szeptember 30-ig 4,4 milliárd Ft realizálódott, melyből szeptember hónapban 1,8 milliárd Ft-ot fizettek be az adózók – mondta.

Nyíregyházán az adózók többsége az előírt fizetési határidőket betartotta. Ez azt jelenti, hogy helyi adóban és gépjárműadóban az adózók 95 %-a határidőben fizetett.

A jogszabályban rögzített határidők betartásának azért is van jelentősége, mivel a mulasztóknak késedelmi pótlék kerül felszámításra, melyet a nemfizetőktől végrehajtási eljárás keretében hajt be az Önkormányzat.

Tiszavasvári is jeles

Jó az adófizetési morál Tiszavasváriban – erősítette meg Jancsó Istvánné, adócsoport vezető. – Az iparűzési adó összege a tapasztalatok szerint a tavalyi évhez viszonyítva nem esett vissza. A magán és jogi személyek nagy része szeptember 15-ig eleget tett második félévi fizetési kötelezettségüknek. Az E-on felebezését a közigazgatási hivatal elutasította, a T-Mobile (volt Matáv) – mint az egész országban – itt is önellenőrzést nyújtott be, s nekik egy jelentősebb összeget vissza kellett fizetni.

A vállalkozók kommunális adójánál is hasonló a helyzet. Ugyanez mondható el a lakosságra is, a befizetések általánosan elérik a kilencven százalékot.

Természetesen vannak kintlévőségeink, de a hátralékokat lehetőségeinkhez mérten igyekszünk behajtani.

– Sipos Marianna –