Jó a víz, de az unió szigorú

Borsod-Abaúj-Zemplén – Jó minőségű a víz a megyében, az uniós normák teljesítéséhez viszont kellene 12 milliárd. A megye 80 települése vizében ugyanis – az uniós szabvány néhány pontban szigorúbb, mint a magyar – túl magas az arzén vagy a bór tartalom.

A miskolci víz országos szinten a jó vizek közé tartozik, a háztartások 98 százalékába a bükki karsztforrásból jut el. Jóízű, 12 fok körüli, közepesen kemény víz, átlagosan 180 mg/ liter kalcium-oxidot tartalmaz. Nagyon alacsony a nitrát, nitrit és ammónia tartalma, jellemezte Vojtilla László, a Mivíz Kft. igazgatója. A vízkészlet folyamatosan megújuló, független más vizektől. A tavaly nyári vízszennyezés is a bizonyítéka, hogy nagyon érzékeny. Azóta a korábbinál sokkal több pénzt fordít a város a védelmére, hogy ne ismétlődhessen meg az eset. (A kiépített monitoring rendszer folyamatos mérést és percenkénti adatarchiválást tesz lehetővé.)

Opálossá válhat

Vojtilla Lászlótól megtudtuk, a miskolci víz „hibája”, hogy opálossá válhat a kaulin ásványtól. Ez csak időszakosan fordul elő, s mindössze esztétikai hiba, de a cég fejlesztési céljai közé tartozik a berendezés, amellyel az eltávolítását meg lehet oldani. Az EU-ba lépéssel egyébként változott annak szabályozása, hogy milyen összetevőket tartalmazhat az ivóvíz. A miskolci víz értékei az uniós normáknak is megfelelnek. A megye 80 települése vizében viszont – az uniós szabvány néhány pontban szigorúbb, mint a magyar – túl magas az arzén vagy a bór tartalom, itt minőségjavító beruházást kell végezni.

Mélységi víz

Vouszka Zoltán, a GW Borsodvíz Kft. főmérnöke szerint 12 milliárd forintra lenne szükség a fejlesztéshez, ezt uniós forrásból szeretnék megvalósítani. Szerencsen az arzén mennyisége magas, a szigorúbb uniós normák szerint Taktakenéz és Prügy környékén pedig a bóré. Vízmennyiségi probléma két településen van a szolgáltatási körzetükben, Hernádbűdön és Perén, mindkét helyen tartálykocsi segítségével ki tudják elégíteni az igényeket. (Ezt is orvosolni tudnák az említett uniós forrásból.) A GW Borsodvíz Kft. egyébként 108 településen szolgáltat, Tokaj-, Szerencs- és Nyékládháza térségében. Mélységi vizről van szó, ez egyes területeken vasas, mangános, máshol ammóniatartalmú, ezért minden vízműnél vízkezelő berendezésekkel tisztítják a vizet.

Jobb mint az ásványvíz

Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. megyénken kívül Nógrád és Heves megyében szolgáltat. Kovács Zsolt vezérigazgató elmondta, szolgáltatásuk maximálisan kielégíti a kormányrendeletben előírtakat (azaz az uniós normáknak is megfelel), minden kritikus összetevője jóval a határérték alatt van. A vízminőség jónak mondható, sőt, Kovács Zsolt úgy fogalmaz, a Lázbérci víztárolójuk vize jobb víz, mint sok ásványvíz.

Arzénos halak

Az unióban a tengeri halat fogyasztó népekhez igazodtak akkor, amikor meghatározták, hogy mennyi arzént és bórt tartralmazhat az ivóvíz. A tengeri halak ugyanis arzénban gazdagak, így nem akarják még tovább terhelni vele a szervezetet. Az uniós szabályok pedig minden uniós országra egyaránt érvényesek kellenek, hogy legyenek.

Kapcsolódó:

  • Jelszó: küzdelem a vízhiánnyal
  • Lajtkocsi csak egy van Miskolcon
  • Nincs felelőse a vízszennyezésnek
  • H.M.