Újnácik és balosok menete Drezdában – a szövetségesek bombái 65 éve rombolták porig a várost

A németországi Drezda városközpontjában szombaton több száz újnáci gyûlt össze, hogy megemlékezzenek a város 65 éve történt teljes lebombázásáról. A szélsõségesek menete ellen tiltakozva több ezer balos tüntetõ is összegyûlt a német város centrumában. Az összecsapások elkerülésére több ezer rendõr felügyelt.

A drezdai rendõrség becslései szerint a város centrumában mintegy 1300 újnáci gyûlt össze – jóval kevesebben, mint a szélsõségesek által remélt 6500 résztvevõ. Elõre bejelentett menetüket a héten megpróbálták bírósági úton megakadályozni, de a jogtestület elutasította a kérelmet. A radikális jobboldaliak állításuk szerint azért gyûltek össze, hogy így tiltakozzanak Drezda II. világháború végi lebombázása ellen.

A náci-felvonulás ellenzõi, köztük politikusok, mûvészek, és baloldali érzelmû aktivisták “Drezda nácik nélkül” jelszóval szövetséget formálva békés ellen-menetre szólították fel a városlakókat. A felhíváshoz a szervezõk adatai szerint több mint 10 ezren csatlakoztak, akik megpróbálták megakadályozni a nácik gyûlését.

A második világháború végén, 1945 februárjában a szövetségesek repülõgépei szõnyegbombázással pusztították el Drezda történelmi belvárosát. A támadásban mintegy 25 ezren haltak meg. A bombázás máig vitatott, a kritikusok szerint stratégiailag teljesen felesleges volt, és csupán bosszúhadjáratot szolgált.