Éjjeli túrával tiltakoznak a vonatok leállítása ellen a Bakonyban

Éjszakai, gyalogos túrát tartanak civilek péntekről szombatra virradóra a Bakonyban, a Cuha-völgyben. Így tiltakoznak a Győr és Veszprém közötti vasúti mellékvonal esetleges megszüntetése ellen.

A Győr-Cuha-völgy-Zirc-Veszprém vasútvonal megszüntetése tavaly óta folyamatosan napirenden van, döntés azonban még nem született az ügyben. Több környezetvédelmi szervezet és civilek azonban aggódnak, mert úgy vélik, hogy ha felszámolják a szárnyvonalat, azzal komoly veszteséget szenved a környék. Az 1896-ban átadott szakasz a Bakony szívében, a nemzetközileg is ismert kirándulóhelyeken vezet át, ami turisztikai szempontból jelentős, sőt maga a vonal ipartörténeti szempontból is érdekes, mivel még az 1800-as években számos viadukt épült a környéken. A környéken élők mindennapi életében is fontos ez a szárnyvonal, hiszen az olyan kisebb településekre, mint például Vinye vagy Bakonyszentlászló nagyon nehezen lehet eljutni busszal vagy autóval, különösen télen – mondta a Független Hírügynökségnek az éjszakai gyalogtúra egyik szervezője, Gyenes Viktor.

A vasúti mellékvonal elleni békés, csendes tiltakozásképpen a civilek tavaly indították el a nappali és éjszakai túrákat, hogy minél többen utazzanak a 11-es számú vonalon. Mivel a kirándulók menetjegyet vesznek a vonatokra, nő a vasúti személyforgalom. A szervezők ezt azzal egészítik ki, hogy a résztvevők jegyei mellé Zircen mindenkinek még egy teljesárú jegyet vásárolnak, vagyis duplázódik a forgalom. A csendes, néma tiltakozáson tavaly óta 1500-an vettek részt.

A következő éjszakai túrát augusztus 24-én, pénteken tartják. Két csoport indul, az egyik este 9-kor Zircről, a másik pedig fél 10-kor Vinyéről. A Cuha-völgyben várhatóan hajnali 3-4 óráig tart a kirándulás csoportonként 35 fővel. A szervezők a vasútállomásokon várják a csatlakozni vágyókat és arra kérik őket, hogy legyen náluk élelem és innivaló, elemlámpa pótelemekkel, és lehetőleg vízhatlan túracipőt vagy bakancsot viseljenek. Az éjszakai túrán 18 éven aluliak csak szülői felügyelettel vehetnek részt.

Múlt év nyarán jelentette be Kóka János, közlekedési miniszter, hogy 28 mellékvonalon állnak le a vonatok decemberben, a terv azonban csúszott és változott is, márciusban szűnt meg a vasúti közlekedés és csak 14 vonalon. Azóta nincs hivatalos tájékoztatás arról, mikor folytatódik a gazdaságtalan vonatok leállítása. Sajtóhírek szerint van olyan terv, hogy 70 vonalat szüntetnek meg jövőre.