Éjjel lebontják a Kossuth téri hangpark egy részét

Vasárnap éjjel kezdik bontani a fővárosi Kossuth téren felállított AudiTÉRium egy részét, a hétfő reggeli zászlófelvonásra kell ugyanis a hely. A bontás – az ígéretek szerint – magát a programot nem fogja zavarni, a hangszórókból éjszaka is ugyanúgy szól a zene, csak éppen kisebb területen lehet majd élvezni azt.

A Honvédelmi Minisztérium és a Köztársasági Őrezred ragaszkodott hozzá, hogy az Országház előtti területről az augusztus 20-i zászlófelvonásra bontsák el a hét elején létrehozott audiopark egy részét. A szervezőknek hétfő reggelig van erre idejük, így vasárnap este még zavartalan lesz a program, és csak az éjszakai órákban kezdik meg a bontást – mondta a Független Hírügynökségnek Salamon Eszter, a rendezvény egyik szervezője.

Hozzátette, hogy mindez nem okoz fennakadás a műsorban, mivel a hangszórókhoz nem kell hozzányúlniuk. Így vasárnap este az arra járók elektroakusztikus zenét hallhatnak, éjjel pedig a már szokásos “Természet zenéje” szól majd.

Bár a zászlófelvonás után nem építik újjá a lebontott területet, az állami rendezvényt követően ugyanúgy sugározzák majd a műsort. Hétfő este a tűzijáték idejére kikapcsolják ugyan a hangszórókat, de a látványosság után újra beindul a zene, és szól a nap végéig.

A Kossuth téren hétfőtől várja az érdeklődőket az AudiTÉRium. Az országház előtti parkolót zöld szőnyeggel terítették le, és speciális hangszórókat állítottak fel, ezekből a zenét csak egy bizonyos irányban állva lehet hallani. Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára korábban megpróbálta elérni a honvédelmi miniszternél és a Köztársasági Őrezrednél, hogy az ünnep végéig ne nyúljanak hozzá a hangparkhoz, de nem járt sikerrel.