Újjáépítik a Fõvárosi Állatkert zsiráf- és bölényházát

Újjáépítik a Fõvárosi Állatkert zsiráf- és bölényházát. Lebontják a mostani, 1960-as években készült épületeket, és a helyükre a tervek szerint még az idén felhúzzák az eredeti, 1912-ben átadott házak külsejét idézõ épületeket – mondta a Független Hírügynökségnek Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivõje. A fûtésük korszerû lesz, a Széchenyi Fürdõ termálvize biztosítja majd a meleget.

Az eredeti bölény- és a zsiráfházat még 1912-ben nyitották meg, ezek Kós Károly és Zrumeczky Dezsõ tervei alapján készültek. A második világháborúban megsemmisültek, helyükre az 1960-as években építettek új házakat, azok stílusa azonban nem illik az Állatkertbe. Ezeket még idén lebontják, és helyükre az eredeti házak stílusában építenek új otthont a bölényeknek és a zsiráfoknak.

Az új állatházaknak csak a külseje emlékeztet majd a múlt század elején épült házakéra. A fûtésük energiatakarékos lesz, a Széchenyi Fürdõ termálvizét használják majd erre. Hanga Zoltán elmondta, hogy a bontást és az építkezést még idén befejezik.