Újjáalakult a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács

A tudás felé fordul a világ, ettől függ a magyar gazdaság sikere is – mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter pénteken, amikor átadta az újjáalakult Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács megbízóleveleit. Az új testület 500 milliárd forint sorsáról dönt majd az elkövetkező hét év során – közölte a miniszter. A stratégiai kérdésekkel foglalkozó testület felelőssége, hogy a nemzeti innovációs rendszer egészét átlátva közelítse meg a kutatás-fejlesztés és az innováció kérdéseit.

A tanács hatásköre túlterjed a közvetlen döntési körébe tartozó Kutatási és Technológiai Innovációs Alapon. Az alap és a gazdaságfejlesztési operatív program uniós forrásainak összehangolása 2007-2013 között évi 60-80 milliárd forint felhasználását teszi lehetővé, amit a sikeresen pályázók elnyerhetnek. A testület feladatai közé tartozik az állami kutatási-fejlesztési-innovációs politika stratégiai szintű, egységes kezelése.

A tanácsban hat minisztérium képviselteti magát, többen közülük államtitkári szinten. Tagjai a Magyar Tudományos Akadémia, Budapesti Műszaki Egyetem (BME) és a Magyar Innovációs Szövetség kijelölt képviselői. Emellett a szakma meghatározó szövetségeinek, kamaráinak javaslata alapján bekerültek az újjáalakult testületbe a Magyar Biotechnológiai Szövetség, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, Informatikai Vállalkozások Szövetsége, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Amerikai Kereskedelmi Kamara, Magyar Szabadalmi Hivatal, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselői.