Jirí Menzel és Magdaléna Vásáryová lesz az idei CineFest díszvendége

Akt.:
Jirí Menzel és Magdaléna Vásáryová lesz az idei CineFest díszvendége
Jirí Menzel és Magdaléna Vásáryová lesz az idei CineFest díszvendége
Budapest/Miskolc – Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező mellett a Sörgyári capriccio című film legendás női főszereplője, Magdaléna Vásáryová szlovák színésznő lesz a díszvendége a 14. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválnak, amelyet szeptember 8. és 17. között rendeznek meg Miskolcon a Művészetek Házában.

Az idei fesztivál nyitófilmje a Sörgyári capriccio lesz. Az alkotást a rendező, Jirí Menzel és a főszereplő, Magda Vásáryová jelenlétében vetítik. Az Oscar-díjas cseh rendező életműdíjat kap Miskolcon, a legendás színésznő és diplomata Magdaléna Vásáryová pedig a Jameson CineFest tavaly alapított Európa-díját veheti át a nyitóünnepségen – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja. Már első filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült Pacsirták cérnaszálon című filmje húsz évre dobozba került, majd az 1989-es berlini filmfesztiválon elnyerte az Arany Medvét.

Az Őfelsége pincére voltam című alkotása, amely a rendező hatodik Hrabal-adaptációja, 2006-ban több mint egymillió nézőt vonzott a mozikba a tízmilliós Csehországban. A szervezők szerint a cseh rendező filmjeiben a komédia, a tragédia, az érzelmesség, a finom humor és az irónia egyaránt megtalálható. A Szeszélyes nyár, a Hóvirágünnep, az Oscar-jelölt Az én kis falum, valamint az Iván Csonkin közkatona élete és különleges kalandja legendás rendezője számos filmben – köztük több magyar alkotásban – játszott is, és színházi tevékenysége is kimagasló.

A Sörgyári capriccio női főszereplője, Magdaléna Vásáryová 19 évesen játszotta el a Markéta Lazarová című cseh film főszerepét. A majdnem háromórás filmeposzt azóta a nemzetközi szakkritika és filmtörténetírás az 1960-as évek aranykorának legjobb európai filmjei között tartja számon.

A színésznő nemcsak filmszerepek tucatjaival vívott ki elismerést. A rendszerváltás után diplomata- és politikusi karrierje egészen a szlovák elnökjelöltségig vitte, közben pedig volt nagykövet és külügyi államtitkár is. A számos nyelven beszélő művész és politikus Juliette Binoche 2016-os díjazása után nyeri el a Jameson CineFest Európa-díját – írták a tájékoztatóban a szervezők.

– MTI –