Jirí Menzel az idei Moziünnep díszvendége

Jirí Menzel, cseh film- és színházi rendező nyitja meg augusztus végén Budapesten a negyedik Moziünnepet. Ebben az évben 44 város 86 filmszínháza vesz részt az augusztus 30-és szeptember 2-a között zajló rendezvényen. A négy napon át a közönség csaknem 200 filmet nézhet meg, maximum 360 Ft-os jegyáron – tájékoztattak a szervezők.

Az Oscar-díjas filmrendező az Őfelsége pincére voltam című legújabb alkotásának premier előtti díszbemutatójára érkezik Budapestre. A Moziünnep nézőközönsége Bohumil Hrabal regényadaptációját a film hazai bemutatója előtt nézheti meg a rendezvényen.

Az Őfelsége pincére voltam című filmen kívül további három külföldi alkotás látható a mozikban premier előtt. Derek Jarman-tól a Caravaggio, Terry Gilliam új filmje, a Tideland, valamint a Tini nindzsa teknőcök.

A Moziünnep alatt négy magyar alkotás is bemutatkozik: Kamondi Zoltán új filmje, a Dolina, Tóth Tamás filmje, a Farkas, Novák Eriktől a Zuhanórepülés, valamint Fligeauf Benedek Tejút című új rendezése.

Idén hat premierfilmet vetítenek a mozik egyidőben a Moziünneppel. Az Igen, akarom? című francia romantikus vígjátékot Alain Chabat-val és Charlotte Gainsbourg-ral a főszerepben, a Spike Lee rendezte vígjátékot, az Utál a csaj Monica Belucci-val, Woody Harrelsonnal és John Turturróval. A San Sebastian-i Filmfesztiválon fődíjat nyert Kisfiam, a Pokoljárás című filmet, valamint Nicole Blonsky, John Travolta, Christopher Walken és Michelle Pfeiffer főszereplésével a Hajlakkot láthatják a nézők.