JÉGKORONG: Magyar válogatott lehet a New York Rangers egyik hokisa

A New York Rangers magyar származású játékosa, Aaron Voros a Duna TV-nek adott interjújában kijelentette: szívesen játszana a magyar válogatottban – mondta el a Független Hírügynökségnek Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) főtitkára.

A 27 éves Voros – akinek a nagyapja Magyarországról származik – azonban még semmiképpen sem játszhat a jövőre esedékes A csoportos világbajnokságon, mert a szabályok értelmében minden honosított játékosnak legalább két évet kell játszania “választott hazája” bajnokságában – válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére Kovács Zoltán.

Voros akkor sem lehet előbb magyar válogatott, ha korábban megkapja a magyar állampolgárságot, mert az érvényben lévő szabályozás ezt nem veszi figyelembe. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) így próbálja megakadályozni, hogy újra előforduljon az, ami a 80-as években történt, amikor az olaszok sok Montrealban élő, olasz származású játékost azonnal honosítottak, és ezzel a soron következő A csoportos világbajnokságon kiharcolták a bentmaradást.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy már előbb is címeres mezben láthatja a magyar közönség Vorost, mert azt nem tiltja a szabályzat, hogy barátságos meccseken pályára lépjen. Kovács Zoltán azt is elmondta, hogy egyelőre még nem vették fel a kapcsolatot a Rangers játékosával, de hamarosan ez is megtörténik.Sporthírek