Járvány

2020.04.15. 20:00

Fokozottan takarítják a járműveket

MÁV, Volán: mindennapossá vált a fertőtlenítés a tömegközlekedési eszközökön.

Hajdu Mariann, Bájer Máté

Fotó: Vajda János

Mit tesz a Volán és a MÁV a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében? – juttattuk el a témában kérdéseinket a távolsági busz- és a vasúti tömegközlekedést lebonyolító társaságokhoz.

Számolják az utasokat

A MÁV-START-tól kérdeztük, a szerelvényeken van-e meghatározott maximális utasszám, és ezeket hogyan figyelik. Hogy oldják meg a kötelező távolság betartását?

Válaszukból megtudtuk, a cég figyelembe vette, hogy a munkába utazók számára továbbra is elegendő kapacitás álljon rendelkezésre. Folyamatos utasszámlást végeznek, és azokhoz a járatokhoz pluszkocsikat kapcsolnak, amelyeken nagyobb az ajánlott 30 százalékosnál a kihasználtság. Ez egyébként nem megyénket érinti, hiszen a budapesti elővárosi járatokon fordul elő ilyen néhány esetben. Az utasszámlálást a jegyvizsgálók végzik.

A helyfoglalásos vonatokon a kiadható helyjegyek tizedét árusítja a MÁV-START. A helyjegyes vonatokon az utasok választhatnak ülőhelyet a szabadon maradt ülések közül, így maguk alakíthatják az egymástól való távolságot.

Milyen formában tájékoztatják az utazóközönséget a járvány miatt fennálló veszélyről? – kérdeztük.

Válaszuk szerint számos csatorna bevonásával: így például a MÁV honlapján, Facebook-oldalán, hangosbemondókról, plakátokról. A helyes kézmosás, kézfertőtlenítés bemutatására például A3-as méretű plakátokat készíttettek, amelyeket minden kül- és belföldi forgalomban közlekedő kocsi WC-jének ajtajára kiragasztottak. A Mávinform pedig a rádiós bejelentkezéseiben a forgalmi helyzet mellett többször is felhívja a figyelmet a minimális távolság betartására, az érintésmentes fizetési eszközök (MÁV-applikáció, e-vonatjegy) használatára.

A vasúttársaság naponta többször fertőtlenítő tisztítást végez: a személykocsik kilincseit és fogantyúit a külső és a belső terekben, a WCés mosdóhelyiségekben folyamatosan takaríttatja.

Március 13-tól a mintegy 1800 járművet napi szinten fertőtlenítik. A zárófertőtlenítés baktérium-, vírus- és gombaellenes fertőtlenítést jelent, amely után minden kórokozó elpusztul a járműveken. Emelt szintű fertőtlenítés (permetezéssel és padlófelmosással) mintegy 22 ezer esetben történt a járműveken, ózonos fertőtlenítés pedig több mint 160 esetben.

A kocsik fertőtlenítésén túl a legnagyobb forgalmú budapesti és vidéki pályaudvarokon, megállóhelyeken, így például a Miskolc-Tiszai állomáson is biztosítják a kézfertőtlenítés lehetőséget az utazóközönségnek is.

Soron kívüli intézkedések

A kijárási korlátozás óta az utasok közötti másfél méteres távolság betartásának érdekében a társaság a 30 százalék feletti járatkihasználtság (körülbelül 20-25 főnél több utas) esetén kisegítő autóbuszokat indít.

A távolsági közlekedést lebonyolító Volánbusz a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, az országos tiszti főorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai alapján soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be országszerte utasai és munkavállalói védelmében, tájékoztatták lapunkat a kérdéseinkre adott válaszlevelükben.

Fokozottan takarítják az autóbusz-állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossák le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítő szerrel látják el a munkahelyi mosdókat és tisztálkodóhelyiségeket.

Az autóbuszokat minden éjjel és napközben is takarítják. Az éjszakai nagyobb fertőtlenítés a következőket tartalmazza: padló fertőtlenítőszeres felmosása, kapaszkodók fertőtlenítőszeres áttörlése vírusölő hatású felületfertőtlenítő szerrel. A napközbeni takarítás keretében a kapaszkodókat, fogantyúkat többször fertőtlenítik az autóbusz-állomásokon, ha a kiállási idő meghaladja a 30 percet.

A Volánbusz ózonos fertőtlenítéssel is bővítette eszköztárát a vírus terjedése elleni védekezésben: egyelőre 600 autóbusz belső légterére rendelte meg a szolgáltatást.

(A borítóképen: A Tiszai pályaudvaron| Fotó: ÉM-Archívum)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!