Jeszenszky-jegyzet – A diplomata ma már másképp fogalmazna

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) – Másképp fogalmazna ma már egyetemi jegyzetében a romákról Jeszenszky Géza volt külügyminiszter.

Az oslói nagykövet az ATV Egyenes beszéd című műsorának kedden telefonon azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot.

Arra is kitért, hogy orvosi szaklapok – például a Journal of Medical Genetics – állításai alapján került be jegyzetébe a kérdéses mondat, “a szó szerinti idézet is onnan ered”.
Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen tanít, úgy fogalmaz, “azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Másoknál is sajnálatos tapasztalat, hogy ha közeli rokonok lépnek házasságra, abból gyakran szellemileg vagy fizikailag sérült utódok származnak – mondta a diplomata.
A romákról szóló fejezet a probléma “valódi súlyát” igyekszik bemutatni, “a romák megértése olvasható ki belőle”, és az, hogy a helyzetükön változtatni kell – fogalmazott. Hozzátette: a jegyzetet korábban írta, és eddig senki ütközött meg rajta.

Közölte: bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlja, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el, mert az abban vázolt problémákat kezelni kell.

A romákat érintő jegyzetrészlet miatt a holokauszt és a vallási kisebbségek kutatásával foglalkozó norvég központ levélben kérte Jeszenszky Gézát, hogy ne vegyen részt a szervezet nemzetközi Wallenberg-emlékkonferenciáján.

– MTI –