Jeszenszky-jegyzet – A Corvinus Egyetem elhatárolódik az idézett mondattól

Akt.:
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza
Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) – A Budapesti Corvinus Egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének az elmúlt napokban a sajtóban többször idézett mondatától. Az intézmény kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy a jegyzetet az egyetem oktatásában semmilyen formában nem használják és a jövőben sem fogják.

A Budapesti Corvinus Egyetem közleményében kiemelte, hogy elítélik a rasszizmus megnyilvánulásának valamennyi formáját.

Az intézmény közölte: Jeszenszky Géza 2006 februárja óta nem áll közalkalmazotti jogviszonyban az intézménnyel. Jeszenszky Géza két éve nem oktat a BCE-n, mint egyetemi magántanár 2011-ig óraadóként vett részt az oktatásban, e tevékenységét azóta nem folytatja.

Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen tanít, úgy fogalmaz, “azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Jeszenszky Géza az MTI-hez szombaton eljuttatott állásfoglalásában közölte: évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat, és előadásait, a témával kapcsolatos írásait és más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta.

Az oslói nagykövet az ATV Egyenes beszéd című műsorának kedden telefonon azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot.

– MTI – 


Jeszenszky-jegyzet – A diplomata ma már másképp fogalmazna

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) – Másképp fogalmazna ma már egyetemi jegyzetében a romákról Jeszenszky Géza volt külügyminiszter.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .