Jerzy Buzek az EP új elnöke

Jerzy Buzek volt lengyel kormányfőt választotta meg az Európai Parlament (EP) kedden a testület új elnökének. Ez az első alkalom, hogy a volt szocialista tagállamok egyike adja a házelnököt. A jobboldali Európai Néppárt jelöltje 555 szavazatot kapott, míg kihívója, a kommunista svéd Eva-Britt Svensson 89-et.

“Ez egy szimbolikus nap”, amely azt jelzi, a kelet-európai országoknak, hogy megszünt Európa kettéosztottsága – közölte Buzek a megválasztása után mondott beszédében. “Csak egy Európa van, amelyen mindannyian osztozunk” – jelentette ki a néppárti politikus.

A 69 éves Buzek a német Hans-Gert Pötteringet váltja, de öt év helyett csak két és fél évig lesz az EP-elnöke, amely után átadja a posztot a szocialista Martin Sultznak, az EP két legnagyobb frakciója között létrejött megállapodás értelmében.

Buzek 1997 és 2001 között volt Lengyelország miniszterelnöke, és 2004-ben választották be az EP-be, ahol az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság tagja lett.

A lengyel politikus az EP legfontosabb feladatának a globális gazdasági és pénzügyi válság megoldását nevezte.Sporthírek