Jelzett a szén-monoxid érzékelő Miskolcon

Akt.:
Bejelzett a szén-monoxid érzékelő egy miskolci családi házban a Dapsy utcában, január 08-án.

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói gázkoncentráció méréseket végeztek az ingatlanban, melynek során az egyik helyiségben elhelyezett gázüzemű fűtőberendezés közelében egészségre ártalmas szén-monoxid szintet mutatott ki a műszer. Az egység gondoskodott az ingatlan átszellőztetéséről, megtiltotta a készülék további használatát, valamint felhívta a tulajdonos figyelmét a gázkazán felülvizsgáltatására. A jelzőberendezésnek köszönhetően nem sérült meg senki.

Figyelem!

A tüzelő-, fűtőberendezések, az égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen műszaki megoldások tűzesetet, robbanást, füstmérgezést vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak.

A köznyelvben „csendes gyilkosnak” nevezett szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ez a gáz az otthonokban leggyakrabban előforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.

A szén-monoxid mérgezések évről-évre halálos áldozatokat is követelnek. Az esetek többsége valamilyen hibás műszaki kialakításra, a karbantartás hiányára, vagy műszaki meghibásodásra vezethető vissza. A megelőzés érdekében ezért rendkívül fontos a karbantartás, ha kell, szaktanácsadás igénybevétele. Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen időben jelzi, hogy a halálos gáz felgyülemlett.

A balesetek elkerülése érdekében rendszeresen ellenőriztesse a tüzelő-, fűtőberendezéseit, a kéményeket, szüntesse meg a helytelen műszaki megoldásokat és győződjön meg szén-monoxid-érzékelője működőképességéről.
Baj esetén azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 112-es, vagy a 105-ös segélyhívó számon!

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –