Jelszó: küzdelem a vízhiánnyal

Ivóvízhiány lesz a jövőben
Ivóvízhiány lesz a jövőben
Miskolc – A Víz Világnapja idei jelmondata az ivóvízhiányra hívja fel a világ figyelmét. Küzdelem a vízhiánnyal. Az idén ez a szlogenje annak a Víz Világnapi rendezvénynek, amelyet szerdán tartanak Miskolcon.

Örökbe fogadott források Garadnán

Az idei Víz Világnapi programok a vízkészlet védelmére hívják fel a figyelmünket. Így Miskolcon is vizeink jelenérõl és jövõjérõl lesz szó a csütörtöki városi ünnepségen és szakmai konferencián.
Az érdeklõdõk a globális klímaváltozásról, felszíni vízeink állapotáról, és Miskolc vízvédelmérõl is hallhatnak elõadást.
A Miskolci Öko-Körnek köszönhetõen Miskolcon 1998-tól emlékezünk meg a Víz Világnapjáról.
A kezdetekben Garadnára hívták a diákokat ünnepelni, ahol Fogadj Örökbe egy forrást címmel tartottak rendezvényt.
Ennek keretében az iskolások kiválaszthattak egy forrást, azt gondozták, takarították. A miskolci önkormányzat környezetvédelmi bizottsága 1998-tól szállt be a rendezvény támogatásába, és ennek köszönhetõen 2004-tõl szakmai konfenerciává nõtte ki magát a program.

Mára látványosság
A rendezvényrõl Balog Ákos, az Öko-Kör ügyvezetõ elnöke és Cseh László önkormányzati képviselõ tartottak sajtótájékoztatót szerdán, a Szinva-teraszon. Azért itt, mert a Szinva patak jó példa arra, hogy hol tart ma Miskolcon a vízvédelem – mondta Balog Ákos. A 80-as években ugyanis rozsdabarna volt a patak, mára pedig látványosság a város szívében – tette hozzá.
Cseh László arról beszélt, hogy az önkormányzat sokat áldoz arra, hogy ne fordulhasson elõ mégegyszer a tavaly nyárihoz hasonló vízszennyezés a városban. Ezért pályáznak, hogy korszerû vízminõségmérõket szerelhessenek fel, amely állomásonként ellenõrzik a vizet. Mint mondta: az Olasz-kútnál már felszereltek ilyet, így ellenõrizetlen víz nem kerülhet a hálózatba.
A vízkészlet hosszú ideig elegendõ

A Föld fogyasztásra alkalmas vízkészlete erõsen korlátozott, ezzel szemben a fogyasztási igények fokozatosan növekednek: nõ a Föld lakóinak a száma, s csupán ugyanannyi édesvíz áll rendelkezésünkre, mint az õskorban állt.
Eddig csupán a szegényebb országokat sújtotta a vízhiány, most egyre komolyabb veszéllyel fenyegeti a gazdagabb nemzeteket is. Európa több országa szenved az ismétlõdõ szárazságtól, és a mezõgazdasági öntözés is veszélyezteti a vízkészletet. Ez a helyzet a világban: nem véletlen, hogy az idei világnap szlogenje a “Küzdelem a vízhiánnyal” lett.
Szerencsére Magyarországra és a megyére ez a helyzet nem vonatkozik, mondta Vouszka Zoltán, a GW Borsodvíz Kft. fõmérnöke. Vízkészletük még több évtizedre elegendõ. A miskolci helyzetrõl VojtillaLászlót, a Mivíz Kft. igazgatóját kérdeztük, õ is hasonlóképp válaszolt: a hegy gyomrában 20-40 millió köbméter víz van, s ez folyamatosan cserélõdik.
Ha három éven keresztül nem esne csapadék, állnának le a magasabban fekvõ források, mondta Vojtilla László.

Nem csak a megyeszékhelyen, de az országban, és a világban is ezzel a jelmondattal hirdették meg a világnapi eseményeket. A téma nagyon is aktuális – tudtuk meg CzesznakLászlótól, a Magyar Hidrológiai Társaság megyei titkárától (A szervezet volt a program egyik rendezõje, de többek között az ÉKÖVIZIG, a MIVÍZ Kft. is támogatta a rendezvényt). Ezt azzal magyarázta, hogy a becslések szerint az évszázad közepére problémát jelenthet az egészséges ivóvízellátás biztosítása. Hozzátette: “A vészharangot nem kell kongatni, de felelõsen kell bánni a vízkészletünkkel.” Hangsúlyozta azt is, hogy hazánk ivóvíz szempontjából jól áll, mivel többnyire felszín alatti ivóvízbázisaink vannak, de tisztaságukra vigyázni kell.

Díjak

A rendezvényen kiosztották a Víz Világnapja alkalmából hirdetett rajzpályázat díjait is, valamint elõadásokat is hallhat a közönség. Köztük a szélsõséges csapadékok és a vízvisszatartás lehetõségei Észak-Magyarországon, valamint a Vízkutatási-vízellátási projektek a Szaharában címmel.