Jelképes halál az amerikai nagykövetség előtt

A hirosimai atomtámadás évfordulóján, több száz ember jelképesen “meghal” a Szabadság téren, az Egyesült Államok nagykövetsége elé szervezett demonstráción hétfő délután – közölték az esemény szervezői. A Humanista Mozgalom, az ATTAC Magyarország, a Magyar Szociális Fórum Hálózat egyebek mellett azt követeli a kormánytól, hogy lépjen ki a NATO-ból és hozza haza a magyar katonákat Irakból és Afganisztánból.

Augusztus 6-án, a hirosimai atomtámadás 62. évforulóján 18 órai kezdettel úgynevezett “die-in”-t szerveznek civil szervezetek az Egyesült Államok nagykövetsége előtt. A több száz aktivista performanszával a háborúnak azt a részét szimbolizálja, amelyet a média jóformán nem mutat: a halált – közölték a szervezők. A média felé az iraki háború kezdete óta az az elvárás, hogy ne mutassa meg a nyugati fegyverek áldozatait. A demonstrálók néhány percig a földön fekve emlékeztetetnek mindenkit arra, hogy mi a háborús politika következménye.

“A háborúból, erőszakból, szenvedésből, a hódításokra alapozott olajüzletből profitáló cégek és országok, illetve azok elvtelen cinkosaival szemben erős mozgalom szerveződik szerte a világon. Augusztus 6-án Budapesten ismét meg fognak mozdulni azok, akik nem tűrik ezeket a folyamatokat. Azok, akik nem tűrik, ha a nevükben támogatnak háborút. Azok, akik nem fogadják el a divatos hitetlenséget és pesszimizmust, és tudják, hogy az emberek képesek változtatni a dolgok folyásán” – közölték a demonstráció szervezői.