Jelentősen romlott Magyarország versenyképessége az utóbbi 10 évben

Az utóbbi 10 évben sokat romlott Magyarország versenyképessége – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium értékeléséből. A szerdán közzétett elemzés szerint az utóbbi 10 évben először lelassult, majd leállt a felzárkózás az EU átlagához, romlott tőkevonzó képességünk és exportteljesítményünk is elmaradt a régió többi országától.

Ez az első olyan, versenyképességre vonatkozó hazai helyzetértékelés, amely kormányzati szinten készült el, erre épül a február végén véglegessé váló újjászervezési program.

A magyar gazdaság versenyképességét tavaly október óta elemezte a minisztérium. A munka során a világ három legelismertebb nemzetközi versenyképességi rangsorát vették figyelembe, összesen 135 olyan tényezőt néztek, amelyek leginkább meghatározzák a magyar gazdaság versenyképességét.

A nemzetközi versenyképességi rangsorok közül az International Institute for Management Development (IMD) listáján jelenleg a 42., a World Economic Forum rangsorában az 52., míg a Világbank Doing Business rangsorában a 46.helyet foglaljuk el.

Az IMD listán 2000-ben még a 27-ek voltunk, 2001-2003 között a 30. pozíciót tartottuk. 2004-ben öt helyet zuhantunk, majd 2005-ben néhányat javítottunk. A mélypont 2009-ben volt, 45. helyen álltunk, innen kapaszkodtunk fel 42-nek. Ugyanebben az időszakban, 2000 és 2010 között a visegrádi országok közül Csehország a 37. helyről a 29. helyre, Lengyelország pedig a 40. helyről a 32. helyre lépett előre. Szlovákia 2009 között hasonló mértékben javult, 2010-ben azonban olyan nagymértékű (16 helyezés) romlás következett be, amivel a visegrádi országok között sereghajtóvá vált.

A World Economic Forum (WEF) szeptemberében megjelent The Global Competitiveness Report 2010-2011 című kiadványában Magyarország az 52. helyen áll, a visegrádi országok közül egyedül Szlovákiát előzzük meg. A WEF listáján 2005 és 2008 között több mint 20 helyezéssel romlott a besorolásunk, igaz, az utolsó két évben 10 helyet sikerült előrelépnünk.

A Világbank Doing Business 2011 nevű, 2010 novemberében megjelent rangsorában Magyarország a 46. helyen állt, az az EU-n belül a 19. pozíció, és a visegrádi országok mindegyike előttünk áll.

10 fő területen kell javítani a versenyképességet

A minisztérium a vizsgálati szempontok alapján tíz fő területet jelölt ki a versenyképesség javítására. Elemzésük szerint így szükség van a makrogazdasági stabilitás javítására és el kell érni, hogy a vállalkozások könnyebben jussanak hitelekhez. Az üzleti környezetet a többi között állami támogatással, az adminisztratív terhek csökkentésével és a kiszámíthatóság növelésével kell jobbá tenni. Az államháztartást illetően csökkenteni kell az állami újraelosztás szintjét és javítani kell a hatékonyságot. Oktatási területen a közoktatás minőségét kell javítani, és növelni az összhangot az oktatási rendszer és a munkaerő-piaci igények között.

A versenyképességhez emelni kell továbbá a közszolgáltatások minőségét és a foglalkoztatási szempontból kritikus társadalmi csoportok (pl. kisgyermekes nők, pályakezdők, alacsony képzettségűek) munkaerő-piaci esélyeit. Fejleszteni kell a kutatás-fejlesztés-innováció hatékonyságát és célzottságát. Végül pedig, a tizedik kijelölt területen az energiahatékonyságot illetően fejlesztési programokra, illetve a társadalmi szemléletet is formáló kezdeményezésekre van szükség – áll az elemzésben.
– Független Hírügynökség –