Jelentős kiskereskedelmi forgalomnövekedés

A kiskereskedelmi forgalom az év első félévében 4,8 százalékkal, júniusban pedig 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közleménye szerint 2005 első félévében összesen 2509 milliárd forint értékű árut forgalmazott a bolti és csomagküldő kiskereskedelem, amiből a júniusi eladások értéke 476 milliárd forint volt. Az élelmiszer kiskereskedelem eladásai az első hat hónapban 2,9 százalékkal, júniusban 5,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának bővülési üteme folyamatosan az átlagost meghaladó volt: az első hat hónapban 6,4 százalékkal, júniusban 6 százalékkal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest. Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban júniusban átlagosan 1,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

A még nem minden országra publikált adatok szerint a legmagasabb növekedést a litván (13,6 százalék), a dán (9,6 százalék), a svéd (9,5 százalék) és a szlovák (8,1 százalék) kiskereskedelem érte el. Németországban csak 0,5 százalékos, Franciaországban 0,8 százalékos, az Egyesült Királyságban 2 százalékos növekedést regisztráltak.

Magyaroszágon területi megoszlás szempontjából a közép-magyarországi régió és Budapest kiemelten részesedik a kiskereskedelmi forgalom növekedéséből, a régió 38,3 százalékos, ezen belül Budapest 26,6 százalékos növekedést produkált. A többi régió növekedési üteme 2,6 és 3,8 százalék között mozgott.