Jelentős fejlesztéseket terveznek Edelényben

Akt.:
Molnár Oszkár, Edelény polgármestere
Molnár Oszkár, Edelény polgármestere
Edelény – „A pályázatok benyújtásához szükséges szakmai anyag a rendelkezésünkre áll.”

„Az előző uniós fejlesztési ciklusban 6–7 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Edelényben. Alsó hangon legalább ennyit szeretnénk elérni az új hétéves időszakban, de persze ennek meghaladása a célunk” – nyilatkozta Molnár Oszkár, Edelény polgármestere.

Az előző uniós fejlesztési ciklusban 6-7 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg.

– Molnár Oszkár.

Megfogalmazott elképzelések

Edelényben az elmúlt években várostörténeti jelentőségű fejlesztéseket sikerült megvalósítani. Teljesen megújult a belváros, szinte az összes intézményüket rendbe tették, ismét a régi fényében ragyog a kastély. Komfortosabbá vált az élet, Edelény ma már valóban egy élhető kisváros.

A város vezetése már korábban megfogalmazta az újabb uniós fejlesztési ciklusra vonatkozó elképzeléseit. A város egészét érintő fejlesztéseket is terveznek, de most áthelyeződik a hangsúly a külső városrészekre. Emellett kiemelt figyelmet kapnak a szociális kérdések is.

A város egész területén átfogó rendezést igényel a csapadékvíz-elvezetés. Beindítják a harmadik bölcsődei csoportot, vásárcsarnokot és hűtőházat kívánnak építeni, új parkolóhelyeket kialakítani, parkosítani, további közintézményeket felszerelni napkollektorral, az egykori magtárat a gyermekeket és a fiatalokat befogadó közösségi hellyé alakítani. Az új sportkomplexumhoz még kell egy fogadóépület, s őszre várhatóan meglesz az uszoda is. Az árvízveszély megoldását fogja szolgálni az új, szélesebb fesztávú Bódva-híd megépítése.

A kisvárosi jellegből adódóan nagyon fontos kerékpárutak kiépítése az egyes városrészek összekötése érdekében. Fejleszteni kívánják az egresi részen lévő iparterületeket, s energetikai korszerűsítést valósítanak meg az ottani óvodában. A Kastélysziget remélt idegenforgalmi hatásaira építve is terveznek turisztikai fejlesztéseket, például a császtai szőlőhegyen. Bővíteni akarják a már meglévő térfigyelő kamerarendszert is.

Szociális városrehabilitáció

A mostani pályázati rendszer keretében szerepel a szociális városrehabilitáció. Ennek előkészítéseként helyi együttműködési programokkal akarják bevonni az elesett rétegeket, majd lépéseket tenni az életminőségük javítása érdekében. Emellett természetesen továbbra is aktívan részt vesznek a helyi foglalkoztatási programokban.

„A pályázatok benyújtásához szükséges szakmai anyag a rendelkezésünkre áll. Emellett létrehoztuk azt az önkormányzati céget, amely a projekteket fogja kézben tartani. Ez készen áll a környékbeli falvak pályázatait is menedzselni” – zárta gondolatait Molnár Oszkár.

ÉM-PA