Jelentős adósságaik miatt önkormányzati biztos két Fejér megyei intézmény élén

Önkormányzati biztos ellenőrzi és segíti mostantól a Fejér megyei kórház és a megyei múzeumok igazgatóságának működését. Erről a Fejér Megyei Önkormányzat soron kívüli ülésén döntött, pénteken. Mindkét intézmény adósságának mértéke elérte azt a szintet, amely esetén törvény írja elő a biztos kinevezését.

A Fejér Megyei Szent György Kórház 30 napon túli tartozása meghaladja az 1,2 milliárd forintot, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának lejárt határidejű tartozása pedig közel 50 millió forint- jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatóján Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette: szombaton jelenik meg mindkét pályázat, a pályázni 8 napon belül lehet, a 9. napon az önkormányzati biztosok személyéről dönt a közgyűlés.

Az államháztartásról szóló törvény, és az önkormányzat rendelete alapján a tervezett kiadás 10 százalékát, vagy a 150 millió forintot nem haladhatja meg az intézmények 30 napon túli tartozása. A kórháznál ez a 10 százaléknál nem több, ám meghaladja a 150 millió forintot. A múzeumok igazgatóságának adóssága pedig 18 millió forinttal több, mint lehetne.