Jelentkeztek a miskolci kincsekért

Illusztráció
Illusztráció
Van jelentkező az ásatás során talált kincsekért. Bizonyíték azonban nincs. Az állítólagos tulaj nem tudja, hogy hova ásták el a kincseket, és azt sem, hogy milyenek az ékszerek.

A régészek mintegy egymillió forint értékű ékszert találtak, amikor megelőző régészeti feltárást végeztek októberben Miskolcon, az Avas szálló mögötti területen – adta hírül lapunk alig egy hónapja. A sajtóhíreknek köszönhetően rövid időn belül jelentkezett egy budapesti idős hölgy, aki levélben közölte: férje – aki időközben meghalt – miskolci volt, és beszélt neki arról, hogy 1944 előtt a családja ékszereket rejtett el a lakásuk falában. A feleség azonban sem az épület helyét nem tudta megmondani, sem az ékszerekről nem volt információja.
Az alapján, amit a nő a levélben írt nem lehet eldönteni, hogy a férjéé, illetve annak családjáé lett volna a kincs – mondta dr. Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese. Hozzátette: az ékszerek egy részén keresztnevek is vannak, de ezek sem egyeztek a nő által írt nevekkel.

Információ zárlat

Veres László, a múzeum igazgatója korábban azt nyilatkozta lapunknak: az ékszerek a II. világháború éveiből származhatnak. Arról, hogy pontosan hol találták azokat, és milyen ékszerekről van szó, az igazgató nem szeretett volna többet elárulni. Azzal indokolva: várják az ékszerek tulajdonosának jelentkezését, akinek majd igazolnia kell, hogy azok valóban az ő, illetve családja tulajdonát képezték. Az ékszerekről kiadott bármilyen információ pedig segítené azokat, akik esetleg jogtalanul szeretnének a lelethez jutni – magyarázta akkor Veres László.

Nincs bizonyíték

A vasládát és annak tartalmát korábban a múzeum széfjében őrizték, mára azonban átkerült az önkormányzat hatósági osztályára. Itt egy évig tárolják az ékszereket, és addig várják, hogy a jogos tulajdonosuk jelentkezzen. Ezután az állam tulajdonába kerülnek a kincsek. A hatósági osztályon annyit mondtak, hogy valóban érkezett levél hozzájuk, de aki írta hitelt érdemlő módon nem tudta bizonyítani, hogy őt illetnék az ékszerek.