Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.12.15. 13:17

Nyíregyháza legújabb szobra: a korzón

<p>Nyíregyháza - Hétfőn délben lehullott a lepel Nyíregyháza legújabb köztéri műalkotásáról, az ALMÁ-ról a Jókai téren. <dia width="960" height="800" alt="Nyíregyháza legújabb szobra: a korzón 2008.12.15."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ny_regyh_za_leg_jabb_szobra__a_korz_n_2008_/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Nyíregyháza legújabb szobra: a korzón 2008.12.15." /></a></dia></p>

Tóth Sándor, nyíregyházi, Munkácsy díjas szobrászművész alkotása 2 méter átmérőjű, több mint két méter magas bronz almát ábrázol. A nyíregyházi képviselőtestület döntött volt az új, látványos szobor helyéről, melyet hétfőn délben Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere leplezett le.

Bronzba foglalták Szabolcs aranyát

Makónak a hagyma, Kalocsának a paprika, Nyíregyházának az alma – egy-egy város illetve térség becses jelképe, üzenve az utókornak, hogy ne feledje: az ott élő emberek hosszú-hosszú évtizedek óta mire is alapozták megélhetésüket. A Nyírség, no meg Szatmár, Bereg és persze a névadó Felső-Szabolcs gazdasági fejlődésében sokáig meghatározó volt az almatermesztés - s bár csillogott már fényesebben is Szabolcs aranya, még mindig mi töltjük fel az ország almáskamráját. Jogosan kapott tehát szobrot hétfőn a megyszékhelyen, a Jókai téren.
– A talapzatra hamarosan felkerülő írás szerint az alma szobra a szorgalom, az egészséges élet és az emberek élni akarásának jelképe lesz – mondta Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásának leleplezését megelőző pillanatokban Pethő Ferenc nyugalmazott egyetemi tanár, aki egész életét a gyümölcstermesztés fejlesztésének szentelte. Nyíregyháza polgármestere, Csabai Lászlóné örömmel említette meg, hogy a képviselő-testület egyhangúlag támogatta a legújabb köztéri szobor felállítását, és reményének adott hangot, hogy az almatermesztés újra fénykorát idéző módon segíti majd a gazdálkodókat.
Az alma valóban kultikus gyümölcs az ország keleti szegletében: a múlt század fordulója táján kezdték el az első ültetvények telepítését, eleinte zárt kertekben, a házakat körülvevő portákon, és nagy becsben tartották a művelőik. Az ősszel leszedett almát gondosan válogatták, s a régi parasztházak vendégszobáiban tárolták szalmával körbevéve, s az ünnepek tájékán Budapestre vitték eladni. A termésért kapott pénzből pedig beszerezhették a családok számára szükséges dolgokat, de előfordult, hogy egyszerű cserekereskedelem alapja volt a szép alma.

Kapcsolódó cikkek:

- Nyéki Zsolt -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!