Jelcin – véget ért a gyászmise, elindult a menet a temetőbe

A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban befejeződött Oroszország első elnökének gyászszertartása szerda kora délután: ezután a Borisz Jelcin koporsóját kísérő tömeg elindult a Novogyevicsi temetőbe.

A szertartás előtt több egykori külföldi vezető politikus nyilvánított részvétet a gyászoló Jelcin-családnak. Köztük volt Bill Clinton és idősebb George Bush volt amerikai elnökök, valamint Mihail Gorbacsov, de megjelent a mostani orosz elnök Vlagyimir Putyin is. Magyarországot Medgyessy Péter volt miniszterelnök képviselte. A részvétnyilvánítások után Juvenalij metropolita, az orosz ortodox egyház szent szinódusának legidősebb tagja felolvasta II. Alekszij egyházfő üzenetét, és elkezdődött a siratóénekes gyászszertartás Borisz Jelcin orosz zászlóval félig befedett, nyitott koporsója előtt. A gyászoló család – köztük Jelcin felesége Najna – fekete ruhát viselve, piros gyertyákat tartva búcsúztak a néhai orosz elnöktől.

A gyászszertatás után Jelcin koporsóját ágyútalpra tették, majd a gyászoló tömeg kíséretében a Novogyevicsi temetőbe viszik, ahol egyebek mellett Anton Csehov és Nyikita Hruscsov is nyugszik.Sporthírek