Jelcin – 20 ezer gyászoló vonult el a ravatal előtt

Mintegy 20 ezer ember járult kedd este óta Borisz Jelcin egykori orosz elnök ravatala elé a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban. Az emberek egész éjjel sorba álltak a hatalmas aranykupolás templom előtt, amelynek újbóli megépítéséért Jelcin sokat tett.

A Megváltó Krisztus székesegyház annak a 19. századi templomnak a mása, amelyet Sztálin robbantatott fel 1931-ben. A helyén a szovjet időkben egy óriási uszoda állt, amely megépülésekor a világ legnagyobbja volt. Jelcin elnöksége alatt kezdték el Oroszország feltámadásának jelképeként a templom újbóli megépítését. A székesegyházat 2000-ben szentelték fel.

Igazán óriási tömegekre nem számítanak. Jelcint ugyanis inkább csak nyugaton tekintik hősnek, amiért 1991-ben megadta a kegyelemdöfést a Szovjetuniónak. Az oroszok nagy többsége számára viszont Jelcin neve azokkal a megrázkódtatásokkal fonódott össze, amelyeket a Szovjetunió összeomlása, a gazdasági sokkterápia, a száguldó infláció, a csecsenföldi háború, az állami vagyon gyakran korrupt privatizálása jelentett.

Míg a gyászolók virággal vagy Jelcin-portréval a kezükben lassan vonulnak el az orosz nemzeti lobogóval letakart nyitott koporsó előtt, fehér ruhás ortodox papok gyászhimnuszokat énekelnek.

Jelcin özvegyénél kondoleál Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz államfő, Bill Clinton és idősebb George Bush egykori amerikai elnök, Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője.

A Megváltó Krisztus székesegyházban tartandó gyászszertartás után a temetés családi körben magyar idő szerint körülbelül délben kezdődik Moszkva leghíresebb, 16. századi zárdájának, a Novogyevicsi kolostornak a temetőjében.

Címkék: ,