Zavarban

Akt.:
Zrínyi Miklós kiront az égő Szigetvárból. Johann Peter Krafft festménye
Zrínyi Miklós kiront az égő Szigetvárból. Johann Peter Krafft festménye
Idén lesz a 450. évfordulója a szigetvári csatának. Annak a híres, közel két hónapig tartó ostromsorozatnak, amely alatt elhunyt I. Szulejmán, a török seregek vezére. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Nekünk, magyar utódoknak azonban inkább a várvédő Zrínyi Miklós hősiességéről ismert az ostrom, mert a bán és katonái mind egy szálig elestek a végső kirohanás alatt. Ezért hát a törökök győztek. Jönnek is most 450 év múlva a csata évfordulójára Szigetvárra, és állítólag erre az eseményre egy minaretet is építenének. Egykori egri diákként számomra tetszetős építmény a minaret, csak a müezzint hiányoltam belőle.

De nem is ez zavar ebben a történetben. Pár hónapja mintha még arról szóltak volna a hírek, hogy ide nem kell bevándorló, meg nem kell iszlám mecset, mert elveszik a munkánkat meg a kultúránkat. Mondták is sokan, tényleg nem kell bevándorló meg mecset, hát nincs is bevándorló meg mecset. Most meg akkor jönnek a törökök megemlékezni egy olyan csatáról, ahol eleink alulmaradtak, ahol a törökök számtalan magyart lemészároltak, hogy birodalmuk határait kitolják, népünket leigázzák és ezt egy mecset megépítésével tennék emlékezetesebbé?

Most akkor kicsit zavarban vagyok.

– Bánhegyi Gábor –
hirdetés
hirdet�s