Jegyzet: Visszaadják

Hegyi Erika
Hegyi Erika
Ahogy várható volt, elkészült az új közoktatási törvény tervezete, és ahogy lenni szokott, máris a sajtó birtokába jutott. A 65 oldalas koncepció tartalmaz jó néhány meglepetést. Hegyi Erika jegyzete.

Az egyik például, hogy a kormány rövid időn belül 50 milliárdot kíván visszapumpálni a közoktatásba arra hivatkozva, hogy az elmúlt 10 évben ennek kétszeresével rövidítették meg az ágazatot. Senki nem csodálkozna ezen, ha nem ismernénk hazánk pénzügyi helyzetét, azokat a közeljövőben tett intézkedéseket, melyek a költségvetés egyensúlyát próbálják valamelyest stabilan tartani. A bevételek forrásaként négy csatornát nevez meg a tervezet: a központi költségvetést, a fenntartót, az intézmény saját bevételét és az „ellátottak” térítési díjait. Ez utóbbi hangzik kissé aggasztóan, az ellátottak nyilván azok, akik részt vesznek a közoktatásban, azaz a diákok.

Aztán az újdonság erejével hat többek között az is, hogy a közoktatási intézmények dolgozóinak bérét a közeljövőben a központi költségvetés állja majd. Ez több mindent jelenthet: hogy országszerte egyforma lesz az azonos végzettségű, azonos munkát végző dolgozók bére, vagy hogy csökkennek a fenntartók terhei, de akár azt is jelentheti, az önkormányzatok mínuszos büdzséje nem veszélyeztetheti a pedagógusok fizetését.

– Hegyi Erika –