Vissza

Akt.:
Vissza
© Illusztráció: Getty Images
Elegük lett a Klikből, olvasom a hírekben. Tudják, a Klik 2013-tól az állami iskolák fenntartója. Először azt hittem újabb fenntartóváltás következik, de aztán kiderült, azoknak az önkormányzatoknak van elegük a Klikből, melyek az elmúlt években vállaltál iskolájuk működtetését. Hegyi Erika jegyzete.

Mert a rendszer nem egyszerű ám. Van olyan település, amely a működtetést is átadta a Kliknek, van olyan, amelyik átadta, de most visszakéri, a nagyobb települések pedig maguk működtetik az intézményeket.

Most tehát azokról van szó, melyek visszavennék. Hogy miért? A magyarázat egyszerű. Mert sokkal több működési hozzájárulást fizettek a Klik-nek, mint amennyit végül a Klik az iskolákra költött. Hová lettek a tíz- és százmilliók? Az önkormányzatok is ezt kérdezik. És azt, mi szükség volt az iskolák központosítására? Mert a pár évvel ezelőtti kormányzati kommunikáció szerint a változtatás a gyerekek esélyegyenlősége miatt kellett. Ezen a téren azonban nem történt javulás. Viszont most lehet arról vitatkozni, hogy a fenntartó vagy a működtető vegyen az iskolába vécépapírt, szappant vagy fénymásolópapírt. Legtöbbször a legkézenfekvőbb megoldás születik: a kedves szülő megveszi, és beküldi a gyerekkel.

– Hegyi Erika –