Varangyok

Akt.:
Varangyok
Gárdonyi-féle tanítókra és kockás liberálhülyékre osztotta a pedagógusokat Facebook-oldalán a Földművelésügyi Minisztérium egyik főtanácsosa, aki maga is tanár, mellette költő, és egyébként pénteken kirúgták a minisztériumból. Bejegyzését még azzal toldotta meg, hogy a tanárokat varangyoknak nevezte. Hegyi Erika jegyzete.

Nagy baj van kis hazánkban, ha egy minisztériumi főtanácsosnak ilyesmik jutnak az eszébe akkor, amikor a pedagógusok az oktatás jobbá tételéért emelik föl a szavukat. Mert már az elején hangsúlyozták, nem politikai támadásról van szó. Egészséges, értelmes, gondolkodó gyerekeket szeretnének nevelni, de ehhez nincsenek meg a feltételek a mai iskolákban. Ennek ellenére voltak már „kócos, kockás inges grasszálók”, a „belügyekbe beavatkozók”, újabb „béremelést követelők”, a miniszterelnök szerint pedig „viccelők”. Holott közben elkezdődött a köznevelési kerekasztal munkája, ami talán segíthet az iskolai bajokon. (Persze vannak, akik ebben egyáltalán nem hisznek, és az is igaz, hogy többen politikai célokra használják a pedagógusok elégedetlenségét.)

A főtanácsos viszont valószínűleg nem sokat tud Gárdonyi tanítójáról. Mert Kovács Ágoston nem a hatalomnak akart megfelelni, hanem épp annak hibáival szállt szembe.

– Hegyi Erika –